Orbán végleg meghátrált: feladta a legfőbb célját is

AFP Photo/Kisbenedek Attila

Orbán Viktor 2018 júniusában jelentette be, hogy szeretne egy nagyobb ívű alkotmánymódosítást, aminek az előkészítését egy-másfél évre tette. Akkor azt jósolta, hogy ez egy nagyobb ívű alkotmány módosítás lesz. Fél évvel később, a 2019. januárban egy nemzetközi sajtótájékoztatón azt nyilatkozta, hogy lassan haladnak, néhány hónappal tovább fog tartani a dolog, mint tervezték.

Az előkészítés igen nagy titokban történt, semmilyen anyag nem szivárgott ki, társadalmi egyeztetésről nem tudunk. Sőt! Az Amnesty International Magyarország közérdekű adatigényléssel fordult az Igazságügyi Minisztérium felé, a tervezett alkotmány módosítás kapcsán, amire azt a döbbenetes választ kapta, hogy

“Jelenleg nem áll rendelkezésre olyan, a döntés megalapozását szolgáló dokumentum, amelynek nyilvánosságra hozatalához kiemelkedő társadalmi érdek fűződne. A feladatellátás során munkadokumentumok keletkeznek, amelyek nyilvánosságra hozatala a köztisztviselők szabad döntés-előkészítését és a nyilvánosság nyomásától mentes munkát veszélyeztetné.”

Magyarán, nincs senkinek semmi köze ahhoz, hogy mit akarunk módosítani az alkotmányban. Annyit lehetett tudni a kiszivárgott információk szerint, hogy Orbán attól tette függővé, hogy az őszi ülésszakra behozza-e a parlamentbe a módosítást, hogy megnyeri-e Tarlós a főpolgármesteri posztot.

Tarlós bukásával így elbukott Orbán alkotmánymódosítása is.

Az alkotmánymódosítás nem szerepel az országgyűlés őszi ülésszakának törvényalkotási programjában – közölte az Index kérdésére Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője. Arra a kérdésre, hogy miért, Kocsis azt felelte:

„Mert nincs rá okunk”.

Ez egy igen erős visszalépés, mert kormánypárti források szerint a Orbán 10-15 jelentős változást tervezett volna az Alaptörvényen. Például a munkavállalók és a munkaadók viszonya, az azonos nemű párok örökbefogadásának teljes tiltása, a teljes igazságszolgáltatási struktúra, de a központi kormányzat felépítésének felülvizsgálata is szóba került.

Orbán azonban felmérte, hogy bár a parlamentben meg van a kétharmados alkotmányozó többsége, ilyen horderejű változtatásokhoz azonban mára elfogyott a társadalmi támogatottsága.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!