Fordulópont: Hitlerhez hasonlította Orbánt Ferenc pápa

Nevén ugyan nem nevezte, de szavaiból elég világos, kire/kikre gondolt a katolikus egyházfő hétvégi interjújában.

Eddig sem lehetett éppenséggel túl rózsásnak nevezni Orbán Viktor és a Fidesz, valamint Ferenc pápa viszonyát, az egyházfő ugyanis azáltal, hogy makacson ragaszkodott a krisztusi erkölcsökhöz, az elmúlt években rendre leleplezte a magyar kormányfő sunyi és álkeresztény hazugságait. (Ez értelemszerűen sok bosszúsággal töltötte el a fideszeseket.) Ez a megromlott viszony – Bayer egy ízben még demens vénembernek is titulálta a pápát – most szintet lépni (vagy romlani) látszik,

a pápa ugyanis egy olasz napilapnak adott interjújában Adolf Hitlerhez hasonlította Orbánt.

Bár a nevét nem mondta ki, és az is bizonyos, hogy Orbán mellett több másik európai populistát is beleértett abba, amit mondott, ettől függetlenül is világos, hogy Orbánra is értette a szavait. Ferenc pápa úgy fogalmazott: veszélyesek azok, akik “szuverenitást” hirdetnek, a szuverenizmus ugyanis elszigetelődő magatartás. Bezárkózás, amely mindig rosszul végződik, és háborúkhoz vezet.

„Aggódom, mert elhangzanak olyan beszédek, amelyek Hitler 1934-es beszédeihez hasonlítanak: Előbb mi! Mi, mi… – ezek a gondolatok félelmet keltenek”

– mondta. Orbán nemzetek Európája-koncepciója kapcsán azt mondta, hogy a globalizációt, az egységet nem gömbként, hanem poliéderként kell felfogni: minden nép megőrzi identitását a másokkal való egységben. Ezzel nagyon úgy hangzik, hogy Ferenc pápa is hitet tett az Európai Egyesült Államok mellett, akárcsak Ursula von der Leyen.

Az Európai Bizottság új elnökével kapcsolatban is kikérték a véleményét. Azt mondta, örül, hogy egy nőt választottak elnöknek, mert úgy véli, von der Leyen alkalmas lehet arra, hogy “felélessze az alapító atyák erejét”. A bevándorlásról is szólt pár szót, mint mondta, “a már Európába érkezőket be kell fogadni, és integrálni kell”. Szerinte a bevándorlás egy kontrollált formájára még akár szükség is lehet, elmondása szerint ugyanis vannak olyan európai országok, melyeknek nagy szükségük van emberekre.

Kíváncsian várjuk, mi lesz a következménye Ferenc pápa kijelentéseinek, alig két hét telt el ugyanis azóta, hogy Orbán meghirdette a keresztény szabadságot Tusványoson. Ha nyílttá válik a magyar kormányfő konfliktusa a Vatikánnal és a katolikus egyház fejével, szinte lehetetlenné fog válni, hogy a kereszténység jelszava alatt anélkül folytassa antikrisztusi politikáját, hogy ne lenne egyre több ember előtt világos: a király meztelen. Ki fog derülni: Orbán nem Európa megmentője, vagy a kereszténység védelmezője, csak egy aljas felcsúti tolvaj.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!