Komoly pert próbáltak Orbánék nyakába akasztani – megjött a válasz

Kevés ennél pofátlanabb választ tudnánk elképzelni.

Mint ismert, nemrégiben feljelentést tett Szél Bernadett a szerb határon található tranzitzónában tapasztalt menekült-éheztetések ügyében. Tavaly augusztus óta a magyar hatóságok – a Magyar Helsinki Bizottság jelentései és az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) ítéletei szerint – 14 esetben összesen 23 embertől tagadták meg az ellátást. Orbánék célja – bár nem ismernék el – az, hogy arra kényszerítsék a tranzitzónába érkező menekülteket, hogy önként visszatérjenek az általuk biztonságos harmadik országnak ítélt Szerbiába. Erre azért van szükség, mert 2015 óta nem tudják visszatoloncolni őket Szerbiába, az ugyanis nem hajlandó visszavenni őket. Ha a menekültek önként visszatérnének, a magyar állam problémája megoldódna.

Szél hivatali visszaélés, közfeladati helyzettel visszaélés és testi sértés megalapozott gyanúja miatt tett feljelentést a Csongrád és Bács-Kiskun Megyei rendőr-főkapitányságon. A képviselő szerint az EJEB ítéleteiből – amelyek felszólították a magyar hatóságokat, hogy gondoskodjanak a tranzitzónába érkező külföldiek élelmezéséről – is világosan kiderül, hogy kötelességszegést és hivatali visszaélést követnek el azok, akik az éheztetésről döntenek.

Most megjött a válasz a rendőrség részéről. Elképesztő pofátlanságot írtak benne: ahelyett, hogy rendesen kivizsgálták volna a nyilvánvaló törvénysértést,

még Szélt kötelezték arra, hogy végezze el helyettük a nyomozati munkát, minderre ráadásul összesen nyolc napot adtak neki.

A válasz szerint Szélnek kéne utánanéznie a nemzetközi jelentéseknek, az éheztetés körülményeit részletező egyéb dokumentumoknak, az érintettek nevének és személyes adatainak, az EJEB ügyben hozott döntéseinek, valamint a feljelentést alátámasztó egyéb dokumentumoknak is.

“Abszurd, hogy egy országgyűlési képviselőnek kellene nyolc nap alatt elvégeznie egy komplett nyomozást és beszereznie ezeket a dolgokat. Az EJEB nyilvános döntései pl. csak kezdőbetűt tartalmaznak, a menedékkérőktől – akiknek egy része ma már lehet, hogy nincs is a tranzitzónában – egyenként kellene beleegyezést kérni, hogy a személyes adataikat használhassuk”

– ezt Szél mondta a 444-nek felháborodva, de hozzátette, hogy azért megtesz minden tőle telhetőt.

Csah hab a tortán, hogy az Orbánékat védő pofátlan rendőri válasz ráadásul annak ellenére érkezett, hogy egy héttel ezelőtt konkrétan még kötelezettségszegési eljárást is indított Brüsszel a magyar kormánnyal szemben az éheztetések miatt. Ergo nyilván pontosan tudják a rendőrök, hogy miről van szó, csak direkt Canossát járatnak Széllel, hogy aztán majd jó mélyre elsüllyesszék a feljelentést Polt Péter fiókjában.

 

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!