Hihetetlen ötlettel állt elő a kormány – Orbán régi álmát teljesítenék be

Egy még titkos kormányzati előterjesztés került a hvg.hu birtokába, mely szerint beteljesülne az az ígéret, amit Orbán Viktor mondott még korábban. A miniszterelnök kijelentette, hogy

“ha támadják a kisvasutat, akkor meg kell hosszabbítani Bicskéig, és ha akkor is támadják, akkor meg Lovasberényig”.

Úgy látszik a miniszterelnök nem beszélt a levegőbe, valószínűleg ő már akkor is pontosan tudta, hogy meg lesz hosszabbítva a jelenleg szinte teljesen kihasználatlan kisvasút az adófizetők pénzéből, bár a lap szerint a javaslatban kiemelik, hogy nagyjából 1,5 millió utas vonatozik így.

A mostani tervek szerint nem csak a felcsúti kisvasutat hosszabbítanák meg, hanem felújítanának több más vonalat is a következő 2 évben, melyre 12 milliárd forintot fordítana a kormány.

A fejlesztés II. ütemének indulása mellett terveznek egy hegyi kisvasutat is építeni Salgótarjánban, hogy „átélhetővé tegye a bányászatot”, de a kormányban már felmerül egy saját kisvasút-járműcsalád ötlete is.

Jelenleg a felcsúti kisvasút egy 6 km-es szakaszon jár az Alcsúti Arborétum és a Puskás Akadémia között, ezt szeretnék most meghosszabbítani egy Bicske-Felcsút és egy Alcsútdoboz-Vértesacsa-Lovasberény vonalszakasszal.

A kormány terve ellen azonban kifogással élt a Pénzügyminisztérium, és a forrás nagyságrendjének felülvizsgálatát, az időbeni átütemezését és “egy esetleges pályázati rendszer kidolgozását” is javasolták. A Pénzügyminisztérium felvetésére azonban a javaslat készítői azt hozták fel, hogy a kormány a korábban a kisvasútra szánt 6 milliárdos összeget is megemelte 10 milliárdra, így “ezzel is bizonyított a fejlesztés fontossága, szükségszerűsége”, tehát figyelmen kívül hagyják a kifogást.

A térség fideszes országgyűlési képviselője már egy évvel korábban bejelentette, hogy tovább fogják építeni a vasútvonalat, ami jelenleg veszteséget termel. A beruházást korábban az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrzési Bizottsága is ellenőrizte, mivel annak építéséhez összesen 600 millió forinttal járult hozzá az EU.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!