Fordulat Brüsszelben: Orbán ellenlábasa lesz az elnök?

Manfred Weber hivatalosan is kiesett a versenyből.

Már biztosan nem lesz az Európai Bizottság elnöke az Európai Néppárt csúcsjelöltje. Ezt Angela Merkel is megerősítette egy pénteki sajtótájékoztatóján, nem sokkal azt követően, hogy Emmanuel Macron is megtette a bejelentést.

Ismeretes, Weber jelöltsége azután került veszélybe, hogy a Macron-vezette liberálisok közölték a Néppárttal, hogy konszenzusosabb jelöltet szeretnének Webernél. Emiatt állítólag egy ideig össze is zördült egymással az egyébként jó szövetségesnek számító Macron és Merkel, de Merkel végül beadta a derekát, így Weberből már biztosan nem lesz Juncker utódja.

Újabb fordulat következett be az ügyben, amikor a német Die Welt egy jól értesült forrásra hivatkozva megírta:

az EU-tagállamok vezetői és az EP vezető képviselői az elkövetkező két napban tárgyalásokat folytatnak Frans Timmermans jelöltségéről.

A szociáldemokraták – köztük az MSZP – csúcsjelöltje bár korábban kevésbé tűnt reálisnak Webernél az EB-elnöki posztra, Weber kiesése miatt ez a helyzet most megváltozhat. Timmermans talán a létező legrosszabb forgatókönyv Orbán Viktor számára, a holland képviselő több alkalommal is súlyos kritikákkal illette – nem egyszer Magyarországon – a Fidesz tevékenységét.

A Die Welt szerint az is elképzelhető, hogy arra fognak jutni, hogy egy harmadik jelöltet támogatnak, ebben az esetben a következő nevek forognak: a francia Michel Barnier, az EU Brexit-ügyi főtárgyalója, a bolgár Krisztalina Georgieva, aki jelenleg a Világbankot vezeti, és Andrej Plenkovic horvát kormányfő.

Holnap rendkívüli EU-csúcsot tartanak, hogy tisztázzák a kérdést.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!