Rendkívüli: jön az újabb pofon – több ezres dühös tömeg vonul a főváros utcáin, elsöpörnék a kormányt

Forrás: hvg.hu

Az MTA szabadságát féltik.

Mint arról mi is beszámoltunk, lényegében államosítaná a kormány a tudományt, miután totális kontroll alá akarja vonni a Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézeteit. A kutatóhálózatok leválásáról szóló tervezetet az Akadémia vezetősége hétfőn kapta meg, ekkor vált világossá, hogy az egyeztetési kísérletek semmit sem értek, Palkovicsék tényleg el akarják venni azokat az MTA-tól.

A kormány célja, hogy az MTA-nak juttatott uniós innovációs források felett is ő rendelkezhessen, Orbán szemlátomást nem tűri, hogy bármilyen forráskiosztás az ő beleegyezése nélkül történjen Magyarországon. Az MTA kutatói a héten még egy levelet is írtak Orbánnak, melyben jelezték, attól félnek, hogy a kormány tervei miatt egy teljes tudósnemzedék veszhet oda. A héten az Európai Bizottság jelezte, hogy kiáll a tanszabadság mellett, és alaposan Orbánék orrára fog koppintani, ha tovább folytatják az intézet elleni keménykedést.

Így jutottunk el vasárnap oda, hogy több ezres tömeg gyűlt össze a belvárosban, hogy kiálljon az MTA mellett.

Szabadságot a tudománynak, szabadságot az Akadémiának című tüntetésükön rég nem látott tömeg gyűlt össze, a menet délután kettőkor gyűlt össze a Corvinus egyetemnél, onnan kezdtek el vonulni az Akadémia Széchenyi téri székházához. Eközben útba ejtették az ELTE BTK és a CEU épületét, többen felszólaltak. Mint mondták,

nem fogják hagyni, hogy a tudomány szabadsága is odavesszen,

a végsőkig ki fognak állni az MTA autonómiája mellett.

Ha valami különleges történik a tüntetésen, beszámolunk róla.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!