Meg vannak számlálva a Fidesz napjai – Kevesen tartanák bent őket a Néppártban

Mint arról már korábban beszámoltunk, Emmanuel Macron francia elnök uniós pártcsaládja semmilyen körülmények között nem hajlandó szövetséget kötni az Európai Néppárttal addig, amíg a Fidesz tagja annak. Ezzel szemben pedig Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő épp azért lobbizik a Néppárton belül, hogy bent tartsák Orbánékat – közölte az atv.hu.

Berlusconi pályafutásának rengeteg ellentmondásos ügye volt, az egyik legérdekesebb mégis az egy kézben megvalósuló médiatulajdon és -befolyás volt. A tulajdonában lévő csatornák híradói gyakran tartalmaztak burkolt vagy épp nyílt politikai propagandát, épp úgy, ahogy ezt most idehaza is láthatjuk az Orbán által kialakított médiabirodalommal.

A volt olasz kormányfő hétfőn telefonon beszélgetett Orbánnal, melynek során megbeszéltek egy személyes találkozót.
Tegnap Brüsszelben Berlusconi pártja, a Forza Italia ami szintén az Európai Néppárt tagja, azt nyilatkozta, hogy

szeretnék Orbánt meggyőzni arról, hogy maradjon a Néppárt tagja, a pártcsaládot pedig arról, hogy fogadja vissza Orbánékat.

Jelenleg úgy látszik a Fidesz is a Néppárton belül képzeli el további működését, legalábbis Orbán az EP-választást megelőző nyilatkozata, melyet a Bildnek adott, erre enged következtetni:

A Fidesz még a Néppártot tekinti az otthonának.

A választás lezajlása után Szájer József, a brüsszeli fideszes delegáció vezetője is azt nyilatkozta, hogy “abban vagyunk érdekeltek, hogy minél inkább maradjunk. Hiszen nem mi kezdtük el az ezzel kapcsolatos vitákat a Néppárton belül”. Majd hozzátette: “Minden nyitva van, minden visszacsinálható”.

Az viszont egyértelmű, hogy az Európai Néppárt nincs rászorulva a Fideszre, nem úgy mint fordítva.

Ha Orbánék kikerülnek az EPP-ből, nem sok választásuk marad. Vagy szövetkeznek Salvini szélsőjobboldali pártszövetségével, vagy függetlenként próbálnak meg érvényesülni, ami egyenlő lenne számukra az öngyilkossággal. Ezzel szemben a Néppárt, nem sokkal, de megőrizné vezető többségét az EP-ben, ha kikerülne köreiből a 13 mandátummal rendelkező Fidesz, ráadásul egyes információk szerint, így nagyobb esélyük is lenne arra, hogy más nagyobb pártcsaládokkal szövetségre lépjenek.

Annak ellenére, hogy a Fidesz idehaza sikeresen zárta az EP-választást, kint nem kapkodnak értük a nagyobb pártcsaládok. Tehát Orbán leszerepelt, megbukott az európai politika színterén!

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!