Végre letörölték a mosolyt az arcáról: csúnyán kikosarazták Orbánt

Egyre közelebb járunk ahhoz, hogy megtudjuk, mi lehetett a miniszterelnök Zöld-foki Köztársaságba való látogatásának valódi oka.

Sajtóhírek szerint pénzmosásként is fel lehet fogni Orbán Viktor üzletét a zöld-fokiakkal. A részleteket és Orbánék korrupcióval terhelt külpolitikáját látva (lásd keleti és déli nyitás) könnyen el tudjuk képzelni, hogy tényleg ez lehetett az egyik legfőbb indoka annak, hogy megkössék az üzletet.

Egy portugál hetilap értesülése azonban egy egészen új színezetet is adott a dolognak. Ismeretes, kedden – a Magyar Hírlap nyomán – még arról volt szó, hogy a miniszterelnök Angolába készül. A Miniszterelnöki Kabinetiroda ezt még aznap cáfolta, és néhány napra rá némiképp zavaros módon Orbán végül nem Angolában, hanem a Zöld-foki Köztársaságban bukkant fel.

Az említett portugál lap egy angolai forrásra támaszkodva időközben kiderítette, hogy a kormánypárti Hírlap értesülése mégiscsak helyes volt. A Kabinetiroda azért kezdhetett heves tagadásba, mert meg akarta óvni Orbánt egy diplomáciai fiaskótól. Kiderült, hogy azért maradt el a találkozó, mert az angolai elnök

nem akarta, hogy Európa egyik leginkább idegengyűlölő és szélsőjobboldali vezetője az országába látogasson.

Szijjártó Péter március elején járt az afrikai országban, akkor még elvileg jól alakultak az egyeztetések. A kaput az tehette be, hogy a Fideszt időközben felfüggesztették az Európai Néppártban, és ezzel jelentősen csökkent Orbán Viktor befolyása.

A lap magyarázata szerint az sem segíthetett Orbán helyzetén, hogy Angolában rendkívül népszerűtlen a magyar kormányfő amiatt, ahogy a 2015-ös menekültválságot kezelte. Erre példaként a déli határon felhúzott kerítést és a kormány ellenséges nyilatkozatait hozták fel az afrikai menekültekről.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!