Megpróbálták eltitkolni, de kiszivárgott: sosem kényszerült ilyen lépésre Orbán

Sajtóértesülések szerint titkos ajánlatokkal próbálta kiengesztelni Orbán a németeket, de úgy tűnik, ezúttal messzebbre lőtt a célon, mint gondolta.

Mint megírtuk, hét ország 9 pártja kérte hivatalosan is, hogy zárják ki a Fideszt az Európai Néppártból. A kormány gyűlöletpropagandájának legújabb epizódja a szokásos Soros Györgyös gyalázkodás mellett ezúttal a Néppárt tagját és az Európai Bizottság elnökét, Jean-Claude Junckert is támadás alá vette. A 444 szerint az EPP-ben ezt többen úgy értelmezték, hogy

Orbánék nem csapatjátékosok, ha kell, akár a sajátjaikból is bármikor politikai prédát csinálnak.

Talán ennek köszönhető, hogy ezúttal nagyobb a felháborodás a Néppártban, mint valaha, és hogy Orbán nem tudja pár látszatajánlattal kiengesztelni az EPP legerősebb erejét alkotó német kereszténydemokratákat. Pedig becsületére legyen mondva, megpróbálta. Hiába próbálták titokban tartani, végül mégiscsak kiszivárgott: a keddi titkos találkozón, melyre kiküldte Gulyás Gergely kancelláriaminisztert egy delegációval Berlinbe, több engedményt is próbált tenni a németek kiengesztelésére.

Ezek között volt, hogy megígérték, március 15.-e után leszedik a Soros-Juncker-plakátokat, és az EP-kampány hajrájában tartózkodni fognak a további provokációktól. Igen ám, csakhogy tavaly novemberben ezt már egyszer megígérték, ezért is érte a néppártiak többségét teljes sokként a kormány újabb botránya. A 444 szerint a néppárti politikusok többsége megelégelte, hogy az utóbbi időben nem tud úgy sajtótájékoztatót tartani, hogy ne támadnák Orbánnal.

Jelenlegi állás szerint nagyon úgy tűnik, hogy a Fidesz alatt jobban rezeg a léc, mint valaha, és nem fogják megúszni ilyen egyszerűen.

Március 20-án ülésezik legközelebb az EPP politikai közgyűlése, ahol tagfelvételi és elutasítási kérdésekről is tárgyalhatnak. A hírek szerint a Néppárt legnagyobb pártjai egyelőre még kivárnak, ugyanis nem akarnak belső botrányt az EP-választás előtt, de beszédes, hogy a korábbiakkal ellentétben már nem védték be Orbánékat.

Egyes forgatókönyvek szerint ha a választásig nem is történik meg kizárás, felfüggesztést könnyen kezdeményezhetnek a Fidesszel szemben, ami szintén példátlan lenne a pártcsalád történetében. Jelzi, hogy ezúttal tényleg alaposan eltaktikázhatta magát a magyar miniszterelnök, és hogy a kizárást szorgalmazók vannak lépéselőnyben, hogy Manfred Weber bocsánatkérésre szólította fel Orbánt, és azt mondta, csak akkor maradhat a Fidesz a Néppárt tagja, ha azonnal felhagynak a gyűlöletkampánnyal.

Nincs tovább: Weber ultimátumot adott Orbánnak

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!