Trump üzent Orbánnak, jobban teszi, ha visszavesz az arcából

Hiába maradt még egy hét a magyar-amerikai találkozóig, Trumpék máris erős üzenetet küldtek a magyar kabinetnek.

Közzétették az amerikai külügyminisztérium honlapján Mike Pompeo külügyminiszter jövő heti kelet-európai turnéjának hivatalos programját. Ahogy azt már lehetett tudni, Pompeo február 11-én útja során Budapestre is ellátogat.

A 444 szerint a legfőbb programpont – vagyis az Orbán Viktorral és Szijjártó Péterrel való találkozó – mellett a diplomata olyan civil szervezetekkel is találkozni akar,

mint a Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért.

Ismeretes, a két szervezet az elmúlt években a kormány civilellenes hadjáratának legfőbb céltáblái közé tartoztak, rendszeresen megkapták tőlük a “Soros-szervezet” bélyegét. A mai kormányinfón rá is kérdeztek Gulyás Gergely kancelláriaminiszternél, hogy mi a véleménye a találkozóról, de a politikus hárította a választ, mondván: nincs abban semmi különös, ha az amerikai külügyminiszter találkozni akar egy “Amerikából támogatott” szervezettel.

Hogy mennyire fontos lehet Orbánéknak az amerikaiakkal való találkozó, jelzi, bárhogy is próbálták az újságírók kihúzni belőle, Gulyásnak – hosszú idő óta először – sehogy sem akaródzott kimondani Soros nevét. Ezt bizonyára direkt nem tette, a kormány nyilván pontosan tudja, hogy az amerikaiaknak nem véletlenszerűen esett erre a két szervezetre a választása. Nagyon úgy néz ki, hogy az utóbbi idők magyar-amerikai feszültségei után üzenni akartak nekik:

bármiről is essen szó a találkozón, annak feltételeit ők, és nem a magyar kormány fogja diktálni.

Gulyás reakciójából lejön, hiába szereti játszani a kormányfő a különutast, nem a jövő heti találkozót fogja választani az amerikaiakkal való packázásra. Taktikája ezúttal sokkal inkább úgy tűnik, a nekik való behízelgésről és megfelelni vágyásról fog szólni.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!