Már próbálgatja a koronát Orbán? Elképesztő törvényt nyújtanának be

Olyan módosítóról folynak tárgyalások, ami – ha elfogadják -, minden korábbinál szűkebbé tenné az ellenzék lehetőségeit.

Magatartási kódexet írna elő az országgyűlési és európai parlamenti képviselők részére a Századvég. A Fidesz házi kutatóintézete a decemberi rabszolgatörvény-ellenes tiltakozások miatt olyan javaslatot készül a Ház elé dobni, ami

kötelességévé tenné a képviselőknek, hogy ne vehessenek részt “garázdaságban”, “rendbontásban” vagy “közérdekű üzem megzavarásában”.

A javaslattal a kormánypártok sosem látott jogosítványokat kapnának arra, hogy elejét vegyék a további tüntetéseknek, lényegében a maradék érdekérvényesítő erejétől is megfosztanák az ellenzéket. A tervek szerint azt is megnehezítenék nekik, hogy titkos dokumentumokhoz férhessenek hozzá, sőt bizonyos nemzetbiztonságinak minősített adatokhoz egyáltalán nem tudnának a jövőben. Azt, hogy mi számítson annak, bármire ráfoghatná a hatalom, így minden korábbinál átláthatatlanabbá válhatnának a kormányzati döntések.

Ismeretes, Kövér a december 12-i botrányba fulladt ülést követően dobta be először, hogy szigorítanának a fegyelmi rendelkezéseken. Akkor úgy fogalmazott: lehet, hogy ezzel nem akadályoznák meg a hasonló tiltakozásokat, de “legalább fájdalmat okoznának az ellenzéknek”. A Századvég tervezete szerint a következőket nem tehetnék meg ezentúl a képviselők:

  • nem gátolhatnák az államot abban, hogy megvédje az államhatárokat, vagy hogy mozgósíthassa a katonai erőket,
  • nem végezhetnének “jogellenes információszerzést”,
  • nem kérhetnének ki nemzetbiztonsági szempontból fontos titkos dokumentumokat,
  • az új kódex megszabná, hogy a képviselőknek milyen felelősséget kellene viselniük a közrend elleni bűncselekményekkel kapcsolatban.

A konszenzuskeresés teljes hiányára utal, hogy a Fidesz olyanokat is általánosságként rögzítene, mint hogy a Sargentini-jelentés megszavazásával az ellenzék lényegében hazaárulást követett el. Ez egy nyilvánvaló szubjektív politikai állásfoglalás, nem vitán felül álló tény, a kódex mégis úgy rögzítené, mintha az lenne. Úgy tűnik, a kormánypártok 2019-re tehát már odáig süllyedtek, hogy saját személyes (és épp ezért részrehajló) véleményükről úgy gondolkodnak, mintha

az maga lenne a törvény.

A Fidesz egyelőre még gondolkodik a javaslaton, az Index szerint nem született hivatalos álláspont, de ha csak abból indulunk ki, hogy az utóbbi időben Orbán mennyire rendre akarja nevelni a vele egyet nem értőket, nem kételkedünk abban, hogy végül úgyis azt fogják elfogadni, amit a kormányfő egy személyben akar. Mondhatni: ennyi erővel akár a koronázási ékszereket is a kezébe adhatnák.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!