Itt vannak a számok: ekkora a migrációs nyomás Magyarországon!

Fotó: Beliczay László / MTI

Adatigényléssel fordult a Népszava a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatalhoz, hogy megkapják a 2018-as év menekültügyi statisztika részletes jelentését.
Ebből kiderült, hogy tavaly összesen 367 menekültet fogadott be Magyarország, bár ennek is nagy részét még az év elején.

A statisztika szerint továbbra is főleg afgánok, irakiak, szírek, pakisztániak és irániak próbálnak meg bebocsátást kérni az országba. Az is látszik, hogy míg 2017-ben 1300 kérelmező kapta meg a menekültstátuszt, addig a nyáron elfogadott alkotmánymódosításnak és a Stop Soros törvénynek nevezett jogszabálynak köszönhetően, a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal egyre kevesebb kérelmezőnek kénytelen kiadni a státuszt.

Tavaly az első kilenc hónapban 560 beadott kérelemből (ezek között volt olyan ügy is, ami még az előző évből csúszott át) 354-et bíráltak el pozitívan. Az év utolsó három hónapjában pedig 111 menekültstátuszi igényt nyújtottak be, de ebből már csak 13 alkalommal kapták meg a hatóságoktól a nemzetközi védelem valamilyen formáját.

Ebből az év végén kiadott 13 pozitív elbírálású kérelemből az egyiket Nikola Gruevszki kapta, akinek a hivatal rekord gyorsasággal adta meg a menekültstátuszt, és mely hatalmas nemzetközi botrányba keverte Magyarországot.
Miután Gruevszki megkapta a menedékkérelmet, a macedón hatóságok kérvényezték Magyarországtól a kiadatását; azonban annak ellenére, hogy néhány nap alatt megkapta a magyar hatóságoktól az oltalmat jelentő védelmet, a felülvizsgálat már hónapok óta tart.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!