Kilátástalan a helyzete – tégláról téglára mállik szét a rendszer

Fotó: Euronews

Mielőtt bárki is azt gondolja, hogy holnap Orbán Viktor le fog mondani, akkor el kell keserítsem, mert nem fog. Már megbukott -ez egyértelmű- de a közjogi berendezkedés miatt a politikai hatalmat még őrizheti egy darabig.

Hogy meddig, az nagyon kétséges, de egy biztos az idei év vízválasztó lesz, a két választás (EU parlament és önkormányzat) eredménye sok mindent meg fog változtatni. Bukásának csak az egyik oka az országos méretű és láthatóan jól szervezett tüntetések sorozata, az az ellenállási hullám, ami jelen pillanatban egységes O1G frontot kovácsolt az eddig széttagolt ellenzékből. Nem lebecsülendő ez sem, hiszen a tömegben ott vannak azok az arcok, akik az orbáni világ után újra tudják indítani a demokratikus közéletet és az országot. Kirúgott hivatalvezetők, iskolaigazgatók,  területfejlesztési szakemberek, múzeumigazgatók, akiknek egy bűnük volt: nem pártutasításra, hanem szakmai tudásukra alapozva döntöttek.

Ez bizony nem kevés, nem csak tömeg, de szürkeállomány is van ma az utcákon, ez nem egy birkamenet Békemenet.

A másik, és a Orbán bukásának szempontjából fontos tényező, a saját holdudvar hitének a megingása, aminek már erősen tapasztalhatóak a jelei. Ugyanis, a Fidesz aktivista hálózatának tagjai, az önkormányzati képviselőik egyre inkább szembesülnek a valós helyzettel, és egy helyi közösségben saját arcuk megőrzése sokkal többet számít, mint védeni a védhetetlent. Nekik, Orbán bukása utáni másnap is be kell menni a munkahelyre, el kell vinni a gyereket az iskolába. Van a párthűségnek az a szintje, ami már nem éri meg ebben a rétegben, akik csak a győzteshez tartozás érzését kapták a munkájukért cserébe.

Más a helyzet a zsoldosokkal. A pár év alatt 100 milliós vagyonokat összeszedő NER lovagokkal, akik verseny nélküli, irányított közbeszerzéseken szerezték vagyonukat, persze szépen kifizetve az “alkotmányos költséget”, fideszes kapcsolattartójuknak. Náluk azonban nincs semmiféle ideológiai vagy pártkötődés, csak a vállalkozásuk érdekeit nézik, és szemrebbenés nélkül túllépnek a helyi fideszes kiskirályokon és az országos nagyokon, ha már nem látnak perspektívát a fideszes elitben. Jön a báli szezon, tessék csak majd megnézni, kicsoda, ki mellé kéri majd az asztal foglalását. “Money makes the world go round” – ahogy mondja a Kabaré ismert slágere, bizony, a pénz mozgatja a világot.

Abból pedig egyre kevesebb van, ennek is láthatjuk az egyértelmű jeleit. Egy tollvonással elvettek 60-70 milliárd forint TAO-s pénzt a látványsportágaktól, ami igen keményen fogja érinteni a gigapénzekből felhúzott, néző nélküli stadionok fenntartását, bármit is ígért Orbán. Az sem véletlen, hogy ügynökségeket alapított a kormányzat, ami a jövőben felügyelni fogja a 700 millió forintnál nagyobb építési beruházásokat kormányzati és önkormányzati szinten. Bizony, elfogyott az ellopható pénz, és semmigarancia nincs rá, hogy továbbra is önti majd ide az EU a pénzét.

Márpedig, akik ahhoz szoktak, hogy annyit lopnak amennyit akarnak, ez nem fog tetszeni. Nagyon nem. Elkezdik majd követelni először csak belső fórumokon, hogy kellene csatlakozni az Európai Ügyészséghez, mert ez skandalum, hogy anélkül nem jönnek a pénzek. Később lehet, “emberáldozatot” is kívánnak bemutatni (szegény Tiborcz, mi lesz vele), csak hogy az ő pénzük megmaradjon. Minden további nélkül belevágják Orbánba a késüket, mert ezt látták, ezt tanulták. Az első fecske már megérkezett Lázár János személyében, aki már nemcsak elsötétített szobában merte kimondani, ami sokakat aggaszt a  környezetéből.

A fideszes önkormányzati képviselők, a plakátragasztó talpasok, a helyi trafikosok és nagyobb vállalkozók hangja ő, akik már félnek. Mert a vakolat már potyog a fejükre, még ha a Budai Várban ezt nem is érzik.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!