Forradalom a Parlament lépcsőjén: Gyurcsánytól a Jobbikig meghirdették az ellenállást

Orbán legrosszabb rémálma válhat valóra, összeomlani látszik ugyanis a centrális erőtér.

Az elmúlt évtizedekben nem volt példa olyan széleskörű ellenzéki összefogásra, ami épp megszületett szimbolikusan az Országház lépcsőjén. A helyzet jelentőségét jelzi, hogy még az egykori két ősellenség, Gyurcsány Ferenc és a Jobbik is hajlandóak voltak az egymással való szolidaritás vállalására.

Ez nem másra utal, mint hogy

összeomlani látszik a Nemzeti Együttműködés Rendszerének eddigi egyeduralmát biztosító centrális erőtér politikája.

Ismeretes, Orbán egy évtizeddel ezelőtt, még kormányra kerülése előtt beszélt először a centrális erőtérről, ami nem mást jelentett, minthogy az ellenzék megosztásával a Fidesz gyakorlatilag leválthatatlan pozícióba került. Hiába szavaznak ugyanannyian a Fidesz ellen, mint a Fideszre, ha a kormánypártra egy tömbben, az ellenzékre viszont szétszórva szavaznak a választók. Ez az erőtér látszik most megdőlni, miután az évek óta egyre inkább szorongatott helyzetbe kerülő ellenzéki pártok végre úgy tűnik, belátják:

Orbán demokratikus díszletek mögé bújtatott önkényuralmának megdöntésére csak együtt lehetnek képesek.

Végre nem csak beszélnek az összefogásról, végre nem csak tévéstúdiókban játsszák el Orbán ellenzékét, hanem a választói akaratnak megfelelve a gyakorlatban is valódi rendszerellenzékké látszódnak formálódni.

További újdonsága az összefogásnak, hogy nem csak a parlamenten belüli, de a parlamenten kívüli pártok is végre szolidaritást vállaltak egymással, a Parlament lépcsőjén tartott szimbolikus eskütételen ugyanis a Momentum politikusai és zászlói is megjelentek. Fekete-Győr András, a párt elnöke csapatmunkának nevezte a rabszolgatörvény ellen kialakult ellenzéki akciókat. Szél Bernadett független országgyűlési képviselő úgy fogalmazott:

“Nem kérünk a látszatdemokráciából! Ezt az országot Orbán nem demokratikusan vezeti, hanem verőlegényeivel tartja mederben a folyamatokat”

– mondta Szél, majd hozzátette: “Eddig és ne tovább!”

A Jobbik és az LMP harcias stílusban az utcára szólította az embereket, Jakab Péter még általános sztrájkra is felszólított. Gyurcsány Ferenc azt mondta: most teljes összefogásra van szükség, amikor ugyanis a demokrácia a tét, akkor azok a viták vagy különbségek,

amik egy demokráciában természetesek, csak másodlagosak lehetnek.

Ha ön is szeretne csatlakozni az ellenálláshoz, a szombati összellenzéki tüntetésen megteheti.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!