A DK szóvivője kimondta, amit eddig senki – szerinted igaza van?

Vajda János - MTI

Gréczy Zsolt, a Demokratikus Koalíció szóvivője csütörtöki sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: nincs tömeges migráció, az Orbán-kormány nem létező veszéllyel riogatja a lakosságot. Utánanéztünk, igaza van-e a képviselőnek, az adatokon mi is megdöbbentünk.

A képviselő szerint Balogh János országos rendőrfőkapitány szerdai beismerése, miszerint Magyarországon nem beszélhetünk tömeges illegális migrációról, lerántotta a leplet a kabinet hazugságkampányáról. Mint mondta: szégyen, hogy Orbánék egy korábban valós problémát jelentő, de időközben megszűnő veszéllyel terrorizálják és tartják félelemben továbbra is a lakosságot.

Visszakerestük a police.hu adatait az idei illegális határátlépésekre vonatkozóan, a számok egészen megdöbbentőek: kiderült, hogy az utóbbi hónapokban talán még a százat sem közelíti meg az elfogott menedékkérők száma. Volt olyan hónap (2018. március), amikor összesen 5-en (!) lépték át illegálisan a határt.

migrmárc
Illegális határátlépők száma Magyarországon 2018 márciusában

De európai szinten is jelentősen javult a helyzet a migrációs krízis csúcsévéhez, 2015-höz képest: mialatt akkor közel 800 ezren lépték át a schengeni határokat, tavaly alig több mint százezren, idén pedig mindössze már csak húszezer menedékkérő érkezett. Ez jelentősen ellentmond annak az apokaliptikus kormányzati narratívának, ami azzal riogat, hogy végveszélyben van az európai kultúra, amit csak határozott, erőskezű fellépéssel lehet megvédeni.

102416386 chart migrants italy greece spain 4sp79 nc
Európai menedékkérők száma 2014-2017 között

Sokkal inkább valószínű, hogy a lecsengőben lévő válságot Orbánék csak eszközként használják arra, hogy elfedjék a rendszerszintűvé érett kormányzati korrupciót és a demokratikus jogállam lebontását. A migrációs felmérések csökkenő tendenciáihoz képest Magyarország évről-évre rosszabbul teljesít a korrupciós listákon, a Transparency International idei felmérése szerint Bulgária után Magyarország mára a második legkorruptabb országgá vált az Európai Unióban.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!