Hallotta már a viccet a balliberális médiatúlsúlyról? Kovács Zoltán igen!

Fotó: Kovács Tamás - MTI

A kormányszóvivő a Magyar Időknek panaszkodott a szerinte „asszimmetrikus médiatér” miatt.

Interjút közölt a kormányszócső Magyar Idők Kovács Zoltánnal. A szóvivő úgy fogalmazott: a kormányt elítélő Sargentini-jelentéssel kapcsolatos híradásokból látszik, hogy milyen aszimmetrikus médiatérben kell helyt állnia a kormánynak. Kovács szerint a nemzetközi sajtó kettős mércét alkalmaz Magyarországgal szemben. Ezt szerinte az bizonyítja, hogy a jelentést „kritika nélkül” vette át az európai fősodratú sajtó, bezzeg a jelentést cáfolni hivatott 108 oldalas cáfolatukat elhallgatták.

A Magyar Idők propagandistája természetesen megpróbálta kiszolgálni a kormányzati retorikát, amikor a jelentésben leírt kritikákat pusztán a liberálisok narratívájának minősítette. Hogy értsük: Kovácsék azt próbálják sugallni, hogy a jelentésben megfogalmazottak mindössze vélemények, ezért azonos szinten kezelhetők Orbánék hazug ellennarratívájával.

Az ellennarratíva lényege, hogy az európai értékeket a kormányon számonkérő EP-képviselőket bevándorláspárti, liberális felforgatóknak bélyegzik. Régi, jól működő fideszes recept szerint nem csak félre akarják magyarázni ezt a súlyos politikai vereséget, de az „oszd meg és uralkodj” elve alapján még az előnyükre is próbálják fordítani azt úgy, hogy a demokratikus értékek mellett kiállókból bűnbakot képeznek.

Az már kevésbé világos, hogy Kovács miért az „aszimmetrikus médiatér” kevésbé szebbik oldalára vizionálja pártját és kormányát, mialatt köztudott, hogy mára akkora médiakoncentrációval rendelkeznek, amekkorát talán még az állampárt sem tartott a kezében a rendszerváltás előtt. Az elmúlt években kinyírták az Origót, állami hitelből megvették a TV2-t, pártsajtót csináltak a közmédiából, propagandasajtóvá züllesztették a Figyelőt, beszántották a Népszabadságot, a Magyar Nemzetet és a Heti Választ, visszafoglalták a HírTV-t, felvásárolták szinte a teljes megyei nyomtatott sajtót, és közpénzek milliárdjaival pumpálták fel a 888-, Pesti Srácok-, Lokál- és Ripost-féle revolversajtót. Tegnap az internetes független sajtó egyik utolsó nagy bástyája, az Index is leállt néhány órára, hogy felhívja a figyelmet szorongatott helyzetére, és közösségi finanszírozásért folyamodjon.

A kormány régi bevált fegyvere, hogy elnyomottként ábrázolja magát, és 8 év kormányzás után is úgy csinál, mintha még mindig ellenzékben lenne. De hogy világos legyen: kisebbségben rég nem ők vannak, hanem mi, Magyarország polgárai, akiknek joguk van a tisztes, kiegyensúlyozott tájékoztatáshoz. A médiatér ugyan valóban végletesen beszűkült, de ennek kárvallottja nem a kormány, hanem a sajtószabadság.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!