Itt a lista: Ezek a cégek támogatják súlyos pénzekkel Orbán beteg rendszerét

Orbán Győző és Orbán Viktor a felcsúti Pancho Aréna VIP-teraszán (kép: Népszava)

Óriási sikert ért el az Átlátszó oknyomozó portál csapata, hiszen a hosszas huzavona és bírósági ítéletek után végre a Magyar Labdarúgó Szövetségnek (MLSZ) ki kellett préselnie magából, hogy az elmúlt három évben melyik cégek nyújtottak TAO-támogatást egyes kormánykedvenc futballkluboknak.

Most először kerül nyilvánosságra, mely cégeken keresztül dől a közpénz a Felcsút, a Fradi, a Kisvárda, a Mezőkövesd, és a Videoton kasszájába. Mészáros Lőrinc, Szíjj László, Kuna Tibor és Orbán Győző cégei mellett az OTP, a MOL és a Telekom is nagy összegeket adott a vizsgált focicsapatoknak – írja a lap.

A TAO pénzek rendszerének lényege, hogy a pénz közbeszerzéseken keresztül állami megrendelésekkel, közpénzzel kitömött cégeken át megy a Fidesz-kedvenc focicsapataihoz úgy, hogy az adójának egy részét az államkassza helyett inkább sportegyesületeknek adja oda.

Így lesz a multicégek adóforintjaiból kórház és iskola helyett műanyagszék a felcsúti stadionban. Beteg rendszer ez.

De nézzük a számokat:

Felcsút legnagyobb támogatója – nem túl meglepő módon – Mészáros Lőrinc céghálója. Felfogható ez afféle visszacsurgatásnak is, “alkotmányos költségnek”.

A 2015/16-os évben Mészáros Lőrinc egyik legismertebb cége, a Mészáros és Mészáros Kft., valamint a Hódút Kft. küldött 1 milliárd forint TAO-támogatást Felcsútra.

“2016/2017-ben 1,16 milliárd forint TAO-támogatást küldött Felcsútra a Mészáros Lőrinc többségi tulajdonában lévő MKB Bank, 720 milliót az azóta “államosított” Magyar Takarékszövetkezet, 560 milliót Mészáros vasútépítő cége, az R-Kord ajánlott fel. A szintén Mészáros kezében lévő Hunguest Hotels 60 millió Ft-ot, Mészáros gyerekeinek építőcége, a Fejér-B.Á.L. Zrt. 30 millió Ft-ot, a közbeszerzéseken szintén sikeres WHB Zrt. 150 millió Ft-ot, az Épkar Zrt. 35 millió Ft-ot, Orbán Győző Dolomit Kft.-je pedig 63 millió Ft-ot szánt minden idők egyik legnagyobb pénzmosására

2017/2018-ban a részben állami tulajdonú MOL egyik lányvállalatától, a MOL Petrolkémia Zrt.-től 1,5 milliárd, az MKB Banktól pedig 1,4 milliárd forint közpénz ment Felcsútra TAO formájában – írja a lap.

A Fradi a nyugati cégek adótemetője

2015/16-ban a svájci tulajdonú GE Infrastructure Kft. 250 millió forint, a szintén svájci SPAR pedig 35 millió forint TAO-támogatást adott Kubatov Gábor csapatának.

2016/17-ben a Magyar Telekom 200 millió forinttal, a paksi beruházásból is húsos koncot levadászó GE Hungary 48 millióval, a kormányzati gyűlöletplakátokat futtató Odex 30 millióval, Garancsi István mindent építő Market Zrt.-je pedig 6,6 millió forinttal tolta meg a Fradit.

Az egészben az a legelképesztőbb, hogy mindez törvényes, sőt – ahhoz, hogy egy cég a piacon maradhasson még kifejezetten ajánlott is. Mi ez, ha nem kizsákmányolás?

További részletek a cikkben.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!