Vége a találgatásnak: ezért lépett le valójában Lázár János?

MTI Fotó: Kovács Attila

Bombabiznisz volt a trafikok ellátását szervező monopólium. Az Országos Dohányboltellátó Kft.-ből az egyszeri halandó számára felfoghatatlan – 3,4 milliárd forintos osztalékot vettek ki, arra érdemesnek talált csoportok. Egy biztos: Lázár János egykori miniszterelnökséget vezető miniszter köre jól járt.

Az Országos Dohányboltellátó Kft. nyilvános pályázat nélkül kapta meg a koncessziós jogot az előző Orbán-kormánytól. Feladata a nevében van; a szintén ilyen-olyan módon kiosztogatott trafikokat kell ellátnia dohányáruval.

A cigi ára tálnyomórészt adóterhekből áll. Ez gyakorlatilag ingyenpénz a legfelső köröknek, hiszen úgy dől rájuk, mintha nem lenne holnap. És még csak nem is kell elvenni senkitől, befizetik azt a dohányosok önként és dalolva, amikor ezerpárszáz forintért vesznek egy doboz cigit.

A monopol helyzetben lévő Dohányboltellátó 2015 óta működik, 2016-ban és 2017-ben is nyereséggel zárta az évet, 3 milliárd forint fölötti nyereséggel. Árbevétele – köszönhetően a dohányáru folyamatos drágulásának is – 543 milliárd forintra nőtt – számol be a 24.hu.

A cég osztalékán a többségi tulajdonos Tabán Trafik Zrt. illetve a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. osztozik.

A Tabán Trafik Zrt. annak a Sánta Jánosnak az érdekeltsége, aki Lázár János gazdasági holdudvarához tartozik, és részt vett a Lázár által menedzselt trafiktörvény előkészítő munkálataiban. Az akkori sajtóhírek szerint olyannyira, hogy állítólag egyenesen az ő gépén keletkezett a tervezet egyik változata.

A Continental Dohányipari Zrt., a Tabán Trafik Zrt. és a Ventas Coffee Hungary Kft. alkotta cégcsoportban érdekelt Sánta János 2016-ban bekerült a TOP 100 leggazdagabb magyar listájára is, 7,2 milliárdos becsült vagyonával. Idén 8,8 milliárdra tornászta fel vagyonát

Lázár János megtette, amit meg kellett tennie, most hátrébb lépett. A pénz pedig a háttérben is szépen gyarapszik.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!