Polgármesternek adta ki magát a szélhámos fideszes

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Mai Fidelős cikkünkben azt a régi, de annál csúnyább sztorit szeretnénk feleleveníteni, mikor Baktalórántháza jelenlegi és korábbi polgármesterére sikkasztás és más bűncselekmények miatt jogerősen felfüggesztett börtönbüntetést kapott. Pontosabban sikkasztás, jogosulatlan gazdasági előny szerzése és hamis tanúzásra való felbujtás miatt ítélték el őket.

Vida Károly korábbi polgármestert és alpolgármestert elsőrendű vádlottként folytatólagosan elkövetett sikkasztás, társtettesként folytatólagosan elkövetett jogosulatlan gazdasági előny megszerzése, közokirat-hamisítás, hamis tanúzásra felhívás és felbujtás, valamint egyedi azonosítójel meghamisítása miatt két év, három évre felfüggesztett börtönre ítélték.

A másodrendű vádlottat, Nagy Lajos jelenlegi polgármestert pedig társtettesként folytatólagosan elkövetett sikkasztás, jogosulatlan gazdasági előny megszerzése, hamis tanúzásra felhívás és felbujtás miatt másfél év, két évre felfüggesztett börtönre ítélték.

Vida 2000-től az önkormányzat költségvetésében nem szereplő számlán tartott értékpapírokat és pénzt, amelyből a településen lévő Dégenfeld-kastélyt szerette volna a városnak megvásárolni. A 2002-es önkormányzati választásokon nem választották újra polgármesterré Vidát, ennek ellenére polgármesteri minőségben intézkedett arról, hogy a számlavezető pénzintézetek egy magánalapítványi számlán írják jóvá a csaknem 120 millió forintot. Ezzel az akkor alakult, MSZP-s polgármester által vezetett új önkormányzatnak az összeg feletti rendelkezési jogát akadályozta meg.

Vida és Nagy 2002 előtt helyi lakosokat arra bírták rá, hogy lakás-előtakarékossági szerződéseket kössenek úgy, hogy a lejáratkor őket megillető összeget a baktalórántházai önkormányzatra engedményezik. Ezek után 1999-2000-ben 97 szerződő fél számlájára az Államháztartási Hivatal 4,5 millió forint állami támogatást utalt át. Az önkormányzat – amely saját nevében nem köthet ilyen szerződéseket – ehhez az összeghez jogellenesen jutott hozzá.

Vida az előtakarékossági számlával rendelkező lakosok fizetési kötelezettségét úgy akarta teljesíteni, hogy az átmeneti segélyt nem igénylők részére hamis igénylőlap és okiratok benyújtása alapján segélyt állapított meg. Ezt az összeget fizette be a takarékossági szerződések számláira. A segély iránti kérelmekre az aláírásokat az ügyfelek megtévesztésével szerezték be.

A két vádlott közösségi célokra visszatartott 2 ezer és 14 ezer forint közötti összegeket a foglalkoztatott közhasznú munkások havi béréből. Az érintetteket azzal fenyegették, hogy megszüntetik az alkalmazásukat, vagy nem veszik fel őket, ha nem járulnak ehhez hozzá. A pénz összegyűjtésében az önkormányzati hivatal, illetve az alkalmazó helyhatósági cég munkatársai vettek részt. Amikor a törvénytelenségek kiderültek, az érintett helyi lakosokat hamis tanúzásra bírták rá vagy akarták rábírni.

Nem szabad megfeledkeznünk azokról a fideszes bűnözőkről, akik megúszták a teljes felelősségre vonást s boldogan élnek a mai napig. Hisz a fent említett fideszeseknek is jóval nagyobb bünti járt volna, ezt lássuk be. Felfüggesztett börtön? Ajándék ezekér a bűnökért cserébe. Nap mint nap hallunk Orbánék ámokfutásáról, de mindig megtalálják a módot arra, hogy eltereljék az emberek figyelmét a kényes ügyekről, abban pedig teljesen biztosak hogy a régi stikliket már elfelejtettük. Épp ezért szükséges, hogy felidézzük ezeket a történeteket és megmutassuk, hiába akarnak minket hülyének nézni, rossz emberekkel kezdtek.

Ha nem akarod elfelejteni, milyen bűnöket követtek el a fideszesek, kattints ide!

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!