Interszexuális példányt fogtak – ilyet eddig a tudósok sem láttak

A félméteres cápát Tajvan partjainál fedezték fel helyi halászok. A példánynak hím és nőstény nemi jellegzetességei is vannak, éppen ezért a szakértők úgy vélik, hogy az élőlény egy ritka, interszexuális egyed.

Bár bizonyos halfajoknál megfigyelhető, hogy az egyedek a reprodukció érdekében nemet váltanak, a cápáknál és rájáknál kifejezetten ritka az efféle jelenség. Ezen állatok ugyanis általában egyféle nemi szervvel jönnek világra.

A szakértők szerint az új egyed fajának első ismert interszexuális képviselője, igaz, a cápák tágabb csoportjában sem tudni sokkal több példáról.

„Szó szerint több ezer cápát fogtam már ki, de még sosem láttam ilyet” – mondta Carl Meyer, a Hawaii Egyetem tengerbiológusa a Hakai Magazine-nak.

Amikor a szakértők először meglátták az állatot, úgy vélték, hogy egy kifejlett hím, melynek a hím cápáknál megszokott páros párzószerve van. A későbbi vizsgálatok azonban felfedték, hogy az élőlény ivarmirigye petefészek- és hereszöveteket is tartalmaz. A példány tehát egyszerre hordozza magán a hímek és nőstények jellegzetességeit.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!