Ijesztő jóslattal állt elő Bródy János Orbánról – egy része már beigazolódott

Bródy János velős és korrekt leírását adta Orbán-rendszerének, már alig egy évvel a Fidesz 2010-es hatalomra kerülése után. A zenész-dalszövegíró legenda a Fidesz hatalmi játszmáiban a Kádár-rendszer mechanizmusainak újjáélesztését látta eljönni. Érdekes, de akkor még merésznek számított ilyet mondani, ám mára bebizonyosodott, hogy igaza volt. Igaza volt neki és annak a maréknyi embernek, akik óva intették a magyar társadalmat, mert látták, hogy az a vesztébe rohan. Ezt ma már százezrek, milliók tudják.

Egy 2011-es nagy ellenzéki tüntetésre készült videóüzenetében így szólt a résztvevőkhöz:

“Nem testszik a rendszer, mert egyre jobban emlékeztet egy másik rendszerre, ami több mint 20 évvel ezelőtt véget ért, de én még emlékszem rá. Igaz, hogy én már rezignált nyugger vagyok, de a memóriám még elég jó. Emlékeszem, hogy az a rendszer is demokráciának neveztette magát, abban is volt centrális erőtér, és egy párt uralkodott benne a leválthatatlan vezetőjével. Ez a párt irányított mindent: a gazdaságot, a művészetet a kultúrát és a médiát is s kezében tartotta. 

És akkor mindannyian arra vártunk, hogy lesz majd egy olyan társadalom, hogy többpártrendszer lesz, valódi demokrácia és a parlamentben valódi viták fognak folyni. 

És most idéznék egy régi kiáltványból:

Elítéljük a politikai hazugságokat, és felhívjuk a figyelmet arra, hogy Európában politikai hazugságokra nem épülhetnek demokratikus kormányzatok. Felhívunk mindenkit, ne törődjünk bele, hogy a rendszerváltozáskor kivívott jogainktól 21 év után megfosszanak bennünket.”

A rövid üzenet végén elhangzott idézet Orbán Tusványfürdőn 2006-ban elmondott beszédéből származik.

A jövőbe látott

Bródy ma is következetesen áll ki egykori véleménye mellett, sőt újabb üzeneteivel ma is figyelmeztetni próbál minket az eljövendőkre (erről itt írtunk). Dalszövegei ma újra egyfajta kódolt üzentekként élnek, pont mint azokban az időkben, amikor a rendszerkritikus gondolatok tiltva voltak.

„Láttam a rajongó arcokat, mikor beszélt a bölcs vezér
S mindenki elhitte, hogy boldog jövőt ígér
És nem volt sehol egy apró betűs figyelmeztető
Hogy nem kell mindent bevenni, ami könnyen emészthető.”

(Bródy János Kockázatok és mellékhatások című dala)

 

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!