Matolcsy olyat tett, ami boríthatja az egész rendszert: Kitárgyalná a közpénzügyeket

Matolcsy György az MNB elnöke, (kép: nol.hu)

2017.07.31. 8:50

Azért a poént majd csak a végén lövöm le, de annyit előre elárulok, hogy Matolcsy György közpénz ügyekben valóban el kívánja igazítani olvasóit. Bármit is jelentsen ez.

Matolcsy György a nemzet unorthodox bankára ugyanis olyan könyvet írt, hogy azt még unokáink is megemlegetik. Na jó, csak bedolgozott, de azért vastagon. Legalábbis lényegében így reklámozták a Nemzeti Bank fura urának legújabb munkáját, amit az általa vezetett Nemzeti Bank egyik alapítványa adott ki – melynek mellékesen amúgy ő a kuratóriumi elnöke.

A Vezetés a közjó szolgálatában c. könyv egyfajta útikalauz illiberálisoknak. Egy kézikönyv lett ez, mely tanácsokat próbál adni a “közszféra” vezetői számára, utánpótlásról, know-howról, közpénzek felhasználásáról.

“A könyv szerzői kollektívája arra vállalkozott, hogy összefoglalja a közszféra vezetői és vezetői utánpótlása számára szükséges kulcsfontosságú ismereteket. A közszféra hatékonysága, amelyre vezetőinek döntő befolyása van, az ország versenyképességének meghatározó tényezője.”

Komolyan meg is fogom venni, még el is olvasom – hátha kaphatok egy lenyomatot az Orbán-kormány unorthodox nemzeti illiberalizmusáról. Mert ha ebből a könyvből nem, akkor ugyan honnan remélhet az ember magyarázatot az elmúlt 7-8 év fideszes irányvonalaira? Most higgyük el, hogy nincs is ideológia, és az egyetlen vezérelv pusztán a közpénzrablás, és a hatalom maximalizálása? Higgyem el? Á annál én szentimentálisabb vagyok (kacsint).

Matolcsy a 24.hu ismertetője szerint az Orbán-kormány Anonymusaként zeng dicső kánonokat főnöke rendszeréről, közpénz milliók felhasználásával. 

A könyv három témában látszik nagyon erősnek a tartalomjegyzék alapján:

  • közszféra utánpótlás
  • közpénzek
  • “közjó”

Ez utóbbi már csak azért is érdekes, mert a könyv részleteit közlő honlapon (link alul) az elérhető 13 oldalból 38 esetben olvasható a “közjó” kifejezés. (Köz- szóval kezdődő szavak összesen: 136 esetben (Pl.: közpénz, közintézmény, stb.) de pl. köztörvényes és közöny szavak: 0 esetben.)

Csak nem a Közjó lett az új Soros?

Nem, nem. Nyugi. Most inkább Matolcsy György által írt előszó legerősebb mondatával zárom soraimat:

“Kívánom, hogy a könyv minden olvasója számára tartogasson valami olyan üzenetet, amely segíti az eligazodásban a közpénzügyek bonyolult és szövevényes területén.”

This ain’t no Tündérmese, Idézetek innen.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!