Harc a nyugdíjért: Nem dőlnek be a kormánynak az idősek

“A kormány le akarja kenyerezni a nyugdíjasokat” – fogalmazott a Népszavának Némethné Jankovics Györgyi a Nyugdíjasok Országos Szövetségének (NYOSZ) elnöke.

Szerinte ugyanis a kormányzati propaganda annyira jól célzott, hogy az képes elhitetni a nyugdíjasokkal, hogy megjutalmazzák őket a várható év végi egy százalékos emeléssel, és a prémiummal, annak ellenére, hogy a nyugdíjak a mindennapok tapasztalatai alapján továbbra is alacsonyak.

nemethne jankovics gyorgyi1
Némethné Jankovics Györgyi

Várható ugyanakkor, hogy a 2018-as választáson a Fidesz elsősorban a nyugdíjasokat próbálja meg a pénztárcájukon keresztül meggyőzni a szavazásra, bár ennek ellentmond a szociális utazási kedvezmények jövő évi megnyirbálása.

A NYOSZ elnöke szerint azonban országosan szerveződött már egy olyan “tudatos és nem félrevezethető” nyugdíjas közösség (mint például a nyugdíjas parlament), ahol szkeptikusan fogadják a kormányzat választási évi terveit a nyugdíj-emelésekre vonatkozóan.

Idén kell a kormánynak kifizetni azt az egy százalékos összeget, amit év elején már beígértek a nyugdíjasoknak, hiszen a 2,6 százalékra várt inflációhoz képest januárban csak 1,6 százalékos emelést kaptak.

A különbözet novemberben érkezik, januárig visszamenőleg kiszámítva, egy összegben, ami az átlagos nyugdíjaknál 25 ezer forint környékén mozoghat. – legalábbis a kormány ígérete szerint. A 2016 év végi nyugdíjasok számára juttatott egyszeri prémium, (ami a fennmaradt Erzsébet-utalványok kiszórása is volt egyben) idén is várható, igaz erről bővebben még nem beszélt senki.

Ami már kézzel fogható, csak az a biztos.

Ha a gazdaság valóban dübörög, akkor a Fidesz kénytelen lesz betartani azt a Bajnai-kormány által 2009-ben hozott jogszabályt, mely úgy rendelkezik, hogy ha a nemzetgazdaság 3,5 százaléknál nagyobb teljesítményt nyújt, és emellett tartható a hiánycél, akkor év végén egyszeri extra juttatást rendel el az idősek számára.

Ezt úgy kell felfogni, ha jól megy a szekér, akkor jut prémiumra is.

2018-ban – ahogy idén is – várhatóan 3 százalékos, vagy afölötti inflációval kell számolni, így az infláció követő emelés – elvileg legalábbis – garantált.

A Nyugdíjasok Országos Képviseletének (NYOK) elnöke Földényi György szerint a választásra minden eszközt bevető kormány akkor is kimutatja majd az év második felében a gazdasági teljesítmény magas növekedését, ha annak csak a közelébe jut az ország.

földényi györgy
Földényi György

“A Fidesznek ennyire kell a 2,7 millió nyugdíjas szavazata. Ő mégis bízik abban, hogy „üveggyöngyökkel” nem lehet betömni az idős emberek száját, hiszen a 28 500 forintos nyugdíj-minimumhoz a jövő évi költségvetésben sem nyúltak, az 10 éve változatlan.” -írja a Népszava.

A NYOK vezetője utalt az 50-60 ezer forintos nyugdíjból tengődők sokaságára, akik a rezsi kifizetése után gyakorlatilag üres zsebbel vészelik át a hónapot, a kérdés pedig sokaknál az, hogy gyógyszer vagy ennivaló?

A NYOK Bírósághoz fordul, mert a miniszterelnök válaszra sem méltatta márciusi levelüket, melyben arra kérik, hogy már májustól kezdjék meg a kifizetését a beígért juttatásoknak, ami a januártól érvényes 1,6%-os emelés és a 2,6%-os infláció közti különbözet.

A szervezet utcai demonstrációkat is tervez.

A Népszava alapján.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!