Világvezető húsüzemek buktak romlott alapanyaggal

Két brazil húsfeldolgozó-óriáscégnél is számos problémát, többek közt romlott húst is talált a rendőrség egy pénteki akció során – írja a BBC. A JBS-t és a BRF-et emellett azzal is vádolják, hogy tisztviselőket és ellenőröket fizettek le.

A műveletet kétéves nyomozás előzte meg és több mint 1000 rendőr vett benne részt. Összesen 194 helyen razziáztak és 38 letartóztatási parancsot adtak ki.

Az ügyészség szerint a kenőpénz egy része a kormánykoalíció két tagjához, a Progresszív Párthoz illetve a Brazil Demokratikus Mozgalom Pártjához vándorolt.

A JBS és a BRF a húst vegyszerrel kezelték, hogy ne lehessen megállapítani, hogy megromlott.

Mindkét cég megszólalt az ügyben. A JBS azt hangsúlyozta, hogy a szigorú minőségi és egészségügyi szabályoknak megfelelően jártak el. A cég megerősítette, hogy sor került razziákra, de ez nem a vezetőkre irányult. A BRF azt mondta, együttműködnek a rendőrséggel, valamint hogy nem sértették meg a szabályokat.

Mindkét cég részvényei mélyrepülésbe kezdtek a bejelentés után annak ellenére is, hogy a JBS világ legnagyobb húsfeldolgozó cége, a BRF pedig világelső a szárnyasok exportjában.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!