Figyelem: indulhat az aláírásgyűjtés a nyugdíjemelésért, 17 ezer szignóra van szükség

Forrás: valasz.hu

Az Európai Nyugdíjasok és Idős Korúak Szövetségének (FERPA) Nőtagozata legújabban azért harcol, hogy az uniós országokban számolják fel azt a nyugdíjhátrányt, amely a munkából kiesett évek miatt éri a nőket. A cél, hogy elegendő aláírást gyűjtsenek ahhoz, hogy emelni tudják a nők nyugdíját – írja a Népszava.

A FERPA európai polgári kezdeményezést indítana azért, hogy a nők kapjanak komoly állami támogatást, amikor idős, vagy beteg családtagjaikat gondozzák és ezt az időt is számítsák be a nyugdíjuk megállapításakor. A szervezet szerint az idősebb nők kiszolgáltatottságát növeli, hogy mindössze a férfiak nyugdíjának 61%-át kapják meg átlagban az EU-ban.

Magyarországon az a furcsa helyzet állt elő, hogy a kormány ahelyett, hogy támogatná a beteg, idős családtagjaikat ápolókat, büntetéssel szankcionálja azokat, akik nem tesznek eleget ezen kötelességüknek. Noha az EMMI az MTI megkeresésére még 2014-ben kifejtette: a munkajövedelem után a foglalkoztató 24 százalékos szociális hozzájárulási adót (korábban nyugdíjbiztosítási járulékot), a munkavállaló pedig 10 százalék nyugdíjjárulékot fizet, ez az összeg nevetségesen kevés. Olyannyira, hogy egyedül, beleértve a beteg családtag esetleges nyugdíját, lehetetlen megélni belőle.

Ahhoz, hogy az Európai Bizottság érdemben foglalkozzon az üggyel, legalább egymillió aláírást kell gyűjteni a cél érdekében legalább hét EU-tagországban, ebből Magyarországon 16 ezernek kell meglennie.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség Női Tagozata is a bérek egyenlőségét, rövidebb munkaidőt és a nyugdíjas asszonyok 40 százalékkal kisebb jövedelmének megemelését kérte tegnap kiadott közleményében – írja a lap.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!