A vád emberölés, de nem ítélik el a dohánymultikat

Nem emelnek vádat emberölés és egyéb bűncselekmények miatt a nagyobb dohánycégek ellen Hollandiában, az ügyészség csütörtöki döntése szerint ugyanis az érintett vállalatok megfelelően tájékoztatták a fogyasztókat az egészségügyi kockázatokról.

Az eljárást kezdeményező aktivisták és kórházak szerint a Philip Morris, a British American Tobacco, a Japan Tobacco International és az Imperial Tobacco Benelux cégeket büntetőjogi felelősség terheli, amiért tudatosan olyan termékeket árusítanak, amelyek halálos betegségeket okozhatnak. A panaszosok azt állítják, hogy a dohányvállalatok csaltak a laboratóriumi teszteken.

A holland ügyészség csütörtökön közölte: a jelenlegi törvényi keretek között nincs valós esély rá, hogy megállapítsák ezen társaságok büntetőjogi felelősségét, ezért nem emelnek vádat.

„A dohányzás valóban halált okozhat, a vádhatóság szerint azonban a dohánycégek nem sértettek törvényt” – írták a kiadott közleményben, amelyben rámutattak, hogy a fogyasztók tisztában vannak az egészségügyi kockázatokkal.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!