Bilincsben vezették el a jegybankelnököt a csalás elleni hivatal nyomozása után

Az eset természetesen nem Magyarországon, hanem Lettországban történt, a címadás pusztán figyelemfelhívás, hogy egyesek számára akár így is végződhet a „buli”.

A történet tanulságos, mert így működik egy demokrácia: Azonnali hatállyal befagyasztotta az Európai Központi Bank (EKB) a pénzmosási botrányba keveredett ABLV Bank kifizetéseit. Az ABLV bank a balti régió legnagyobb bankja, központja a Lett fővárosban, Rigában van.

A HVG szerint az EKB azzal indokolta a fizetési moratóriumot, „hogy az utóbbi napokban jelentősen romlott a bank pénzügyi helyzete. Az amerikai pénzügyminisztérium a múlt héten azzal vádolta meg Lettország harmadik legnagyobb bankját, hogy közreműködött abban, ügyfelei kijátsszák az ENSZ Észak-Korea elleni szankcióit, továbbá kapcsolata van Észak-Korea fegyverfejlesztési programjával.”

A lett jegybank 97,5 millió eurós likviditást biztosított az ABVL-nek, annak ellenére, hogy februárban a bankfelügyelet szerint a banknak jó likviditási és tőkehelyzete volt.

A lett korrupció elleni hivatal felfigyelt a gyanús pénzmozgásra, és hétvégén már le is tartóztatták a lett jegybank elnökét, Ilmars Rimsevicset, akinek lakásán házkutatást is tartottak.

A jegybankelnök elleni vád, hogy 31 millió forintnyi eurónak megfelelő csúszópénzt követelt.

A lett miniszterelnök, Maris Kucinskis lemondásra szólította fel a jegybankot 2001 óta vezető elnököt, aki továbbra is kitartóan tagadja a korrupciós vádakat.

A lettországi eseményekkel vont vélt vagy valós párhuzam pusztán a képzelet műve. Magyarországon ugyanis három dolog nincs: Korrupció, törvénytelenség, és felelősök. 

 

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!