Orbán meglátta az eredményeket, behívatja Rogánt és Habonyt?

Kép forrása: MTI

A választási év első hónapjának végére komoly változások tapasztalhatóak a politikai pártok támogatottságában, a Medián legfrissebb kutatása szerint egyértelmű vesztes a Fidesz, míg Karácsony Gergely, és vele együtt az MSZP örülhet a legjobban.

A Fidesz népszerűsége a teljes népességre vetítve 39-ről 37 százalékra, a választani tudó „biztos” szavazók körében 60-ról 53 százalékra esett vissza az intézet legutolsó kutatása óta. Természetesen ez még mindig jelentős előny, de a tendencia igen erős lefelé ívelést mutat. Az ellenzéki oldalon ennek ellenkezője tapasztalható, az 1 százalékos virtuális pártok kivételével minden szereplő erősödést tudott mutatni.

Egyértelmű nyertese az elmúlt időszaknak az MSZP-Párbeszéd lista, akinek a legtágabb a potenciális  szavazóbázisra. Karácsony Gergely az ismertsége 12 százalékponttal, népszerűsége 10 százalékponttal ugrott meg, még a fideszesek 24 százaléka is szívesen látná őt fontos szerepben. Úgy látszik, jó kombináció Karácsony népszerűsége és az MSZP szervezettsége együtt, ez folyamatosan csalhatja ide az ellenzéki szavazókat.

A kutatás megerősíti azt, amire cikkünkben felhívtuk a figyelmet, hogy a folyamatos korrupciós botrányok passzivitásba nyomják a fideszes tábort. A kutatás megállapítja, hogy kormánypárt szimpatizánsai körében elbizonytalanodás figyelhető meg: novemberben még 75, most pedig 70 százalékuk mondja, hogy április 8-án biztosan elmegy szavazni. Akkor lassan ölő méregnek neveztük a korrupciós botrányokat, úgy néz ki, a méreg hatni kezdett.

A kutatás még az 1300 menekült titokban való befogadásáról szóló botrány kirobbanása előtt készült, így ebben még nem érződik a Fidesz saját választói előtti hiteltelenedése, mely tovább viheti a mélyrepülést. Eközben a  teljes szavazókorú népességre vetítve a részvételi kedv 56 százalék, ami 4 százalékponttal több, mint négy éve ilyenkor. Összesítve, ha sokan vesznek részt a választáson, és a Fidesz hívek arányaiban kevesebben, akkor teljesen reális esély kínálkozik a kormányváltásra.

Több felmérési eredmény is a kormánnyal szembeni elégedetlenségről tanúskodik. Ezekről és további részletekről a HVG-ben lehet olvasni.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!