Elhunyt a modern gasztronómia istene

Hétvégén a posztmodern gasztronómia legkiemelkedőbb alakját, a világhírű francia séfet, Paul Bocuse-t elvesztettük 91 éves korában – jelentette be a családja.

A nouvelle cuisine kulináris mozgalom élharcosa valószínűleg minden idők leghíresebb és legkiemelkedőbb séfje volt. Bocuse egyike volt azon szakácsoknak, akik az 1960-70-es években megreformálták a francia konyhát, és zseniális hozzáértésének köszönhetően az egyetemes gasztronómia is hatalmasat fejlődött.

A háromszoros Michelin-csillagos séf rendkívül különleges gasztronómiai alkotásainak nemcsak az íze volt fenséges, fogásai elképesztő vizuális élményt is nyújtottak, melyeket többek között leghíresebb éttermében, a lyoni L’Auberge du Pont de Collonges-ben szolgált fel.

Paul Bocuse a Francia Köztársaság minden létező kitüntetését elnyerte több mint félévszázadot átölelő kulináris karrierje során, köztük 1975-ben Becsületrendbeli lovaggá is ütötte Valéry Giscard d’Estaing francia elnök.

Erre az alkalomra készítette el talán máig leghíresebb fogását, a fekete szarvasgombával készült szárnyas erőlevest zöldségekkel, marhahússal, szarvasgombaszeletekkel és libamájjal, rásütött levelestészta-fedéllel, ami most is megtalálható saját éttermeinek étlapján.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!