Orbánékat cserben hagyták szövetségeseik – Európa rajtuk nevet

Orbán Viktor réved // kép: nol.hu

2017.11.02. 12:33

Hiába beszél Orbán itthon arról, hogy a visegrádi országok (V4) egységesen képviselik az ő álláspontját – a 2015-ös bevándorlási hullám gerjesztette alkalmi frigy szétesőben van. – írta a visegrádi négyekkel foglalkozó cikkében a Politico.

A migráció elutasítása és a migránsellenes politika a V4 országokban már nem tematizálja a mindennapokat, ebben Magyarország már egyedül maradt. Ezen túlmenően, az úgynevezett Brüsszel-ellenes liga is egyszemélyesre apadt, Orbánt ugyanis otthagyták a nyugati integráció felé kacsingató csehek és szlovákok is.

Annak ellenére esik szét az egység, hogy Csehországban populisták nyerték a választásokat, migráció elutasítása ennek ellenére sem elég erős vonzerő a más téren mutatkozó ellentétek legyőzésére. Közép-Európának elege lett az uszításból.

Bár két évig elég volt a fő téma mögé felsorakozni, az elmúlt időszakban több ügyben is világossá váltak az országok közti érdekellentétek. 

„A feszültség a múlt hónap végén vált jól láthatóvá: Lengyelország és Magyarország elutasította, míg Csehország és Szlovákia elfogadta az úgynevezett kiküldött munkaerővel kapcsolatos szabályozás módosítását. Az utóbbi két ország Emmanuel Macron francia elnök mellé állt, aki szigorítani akarta azt a lehetőséget, hogy a külföldön dolgozó munkavállalókra saját országuk minimálbér- és tb-szabályai legyenek érvényben. -írta a Napi.hu.

A bőrünkre megy a játék

A cseh választásokon győztes populista Andrej Babis elutasítja a bevándorlást és az euró bevezetését, azonban nem ideológia mentén politizál, mint lengyel „kollégái”, és nem vív élet-halál harcot Brüsszellel sem.

Ráadásul nem érdekli a V4 – ezt egy cseh tisztviselő nyilatkozta a Politiconak, majd hozzátette, hogy a cseh kormányfő saját EU-politikába kezd.

Az ellentétek felszínre kerülésével a négy visegrádi ország érdekérvényesítő képessége jelentősen csökkenni fog, régiós szakértők szerint Orbán unión belüli ellensúlyról szőtt álmai végképp szertefoszlottak.

„A négy érintett ország túlságosan megosztott alapvető kérdésekben ahhoz, hogy közös napirendet kövessenek. Eközben persze igyekeznek úgy tenni, mintha nem veszett volna el az egységük – ilyen értelemben szükségük van egymásra.” – írta a lap.

Roskadozik a rendszer: amíg Orbán elugrott nyaralni, valaki nagyon csúnyán pofára ejtette

A fogaskerekek már beindultak, és lassan eldőlni látszik, hogy vajon Közép-Kelet-Európa képes lesz-e befolyásolni a kétsebességes Európával kapcsolatos német-francia törekvések megvalósítását.

És miért veszélyes ez az illiberális pávatánc amit Orbán játszik, és miért baj az, ha szétesik a V4? Mert az Unió így is úgy is szétszakad, és nekünk nem mindegy, hogy melyik darabba kapaszkodhatunk.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!