Leállt a Paksi Atomerőmű 1-es blokkja – Titkolózik a kormány az üzemzavarral kapcsolatban!

Fotó: Sóki Tamás / MTI

A leállás még március 25-én következett be, azonban pontos tájékoztatást sem az Országos Atomenergia Hivatal, sem maga az atomerőmű nem adott az esettel kapcsolatban!

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője szeretné kideríteni, mi történt a Paksi Atomerőmű 1-es blokkjával, ezért kérdéseket tett fel az Energiaügyi Minisztériumnak.

Az ellenzéki politikus a kérdéseire Koncz Zsófia államtitkártól kapott egy válasznak látszó, de választ nyomokban sem tartalmazó írást. Ebben, némi feddés és kioktatás mellett, közli: a reaktor „automatikus védelmi működés következtében” állt le, és biztosít arról, hogy „a Paksi Atomerőműben minden rendszer a biztonság elsődlegessége mellett működik”.

De hogy miért lépett életbe az „automatikus védelmi működés”, amitől az 1-es blokk leállt, azt továbbra sem tudtuk meg.

Tóth bejegyzésében kiemeli, hogy Magyarországnak egyetlen atomerőműve van, s az az ország áramellátásának legkevesebb 40 százalékát biztosítja, ezért szerinte mindenkinek joga van tudni, mi történik az atomerőműnél!

Az, hogy a kormány ebben az ügyben is titkolózik, súlyos kérdéseket vet fel, és arra enged következtetni, hogy vagy beragadt a kormány titkolózásireflex-kapcsolója, vagy – ami a rosszabbik eset – ők sem tudják, hogy mi történt!

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!