Megszólalt a meghurcolt Czeglédy Csaba: amit mondott, a bebörtönzőit is meglepetésként érte

Kép forrása: Facebook

Olyan esemény történt, amely talán reményt adhat arra, hogy az ártatlanul meghurcolt politikusokat ne csak évekkel később mentsék fel minden vádpont alól.

A Fővárosi Törvényszék elsőfokú ítélete szerint az állami – közpénzből fönntartott – hírcsatorna folyamatosan nem mondott igazat a nyár elején őrizetbe vette Czeglédy Csaba baloldali politikusról és a hozzá kapcsolódó cégről. Így a bíróság most arra kötelezte az M1-et üzemeltető Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt.-t, hogy annyi helyreigazítást tegyen közzé, ahányszor nem mondott igazat az MSZP – összellenzéki támogatással megválasztott – önkormányzati képviselőjéről, és a hamis híradásokat helyre tévő tényállításokat abban az idősávban közöljék le, amikor a valótlanok is elhangzottak.

Az ítéletből kiderül: az M1 Híradó műsorvezetőjének különféle időpontokban hat, meglehetősen terjedelmes helyreigazítást kell majd most már bármilyen kommentár nélkül felolvasnia, összesen legalább tizennyolc alkalommal – számolt be az esetről a Népszava.

Czeglédyék szerint, az akcióját furcsa mód a fizetésnapok közelébe (2015 óta nyomozott a NAV, így két év alatt nagy eséllyel látták a szokásos kifizetési napokat) időzítő adóhatóság miatt csak néhány tucat diákmunkás bére maradhatott benn a cégnél, a 4-5 ezer foglalkoztatott fiatal többsége megkapta a május havi bérét.

Ennek ellenére a közmédiában mást sem szajkóztak, minthogy több ezren maradtak fizetés nélkül. Meg is lett a böjtje.

Kik a főpropagandisták?

Az „ezres” közlések egyik fő forrása Fiák István ügyvéd, a Diákvállalkozások Országos Érdekvédelmi Szövetsége (Diákész) elnöke volt, így a kormánysajtó cikkeiben, riportjaiban az esetek túlnyomó részében Fiák „több mint ezer” kifizetetlen diákról szóló állítását idézték. A nagyotmondási versenybe beszállt Szatmáry Kristóf fideszes képviselő is, a kereskedelempolitikáért felelős miniszteri biztos ugyanis nemrég már egyenesen „több ezer” fizetés nélkül maradt diákmunkásról beszélt az M1 Híradónak.

A Fővárosi Törvényszék által most megszövegezett helyreigazítás szerint a valóságban a fizetés nélkül maradt diákok jogvédelmét elvállaló Fiák Ügyvédi Iroda augusztus végéig – a iroda nevét adó ügyvéd saját bevallása alapján – is mindössze tizenhat diáktól kapott ügyvédi meghatalmazást és további negyven diáktól várt ilyenre.

A közmédia nemcsak csúsztatott, hanem hazudott is

A Fővárosi Törvényszék ítéletéből kiderül: volt, amiben az M1 hírcsatorna nemcsak tévedett, csúsztatott, hanem egyenesen hazudott. Czeglédy Csaba ugyanis, az ügyvédje útján helyreigazítást kért a csatornától, ám a helyreigazító közleményét kommentárral tették közzé, meghamisítva a kérelem értelmét. Így az elsőfokú (nem jogerős) bírósági ítélet szerint azt, hogy Czeglédy nem kért helyreigazítást arra az állításra, hogy vele szemben bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalásért folyik nyomozás, úgy állította be az M1 Híradó, mintha Czeglédy ezt nem vitatná, egyetértene a vele szemben felhozott váddal. A valóságban azonban Czeglédyék mindössze azért nem kértek erre helyreigazítást a csatornától, mivel közismert, illetve számos bírósági döntés és állásfoglalás is leszögezte, hogy ha a sajtó egy folyamatban lévő büntetőeljárásban az eljárás lezárása előtt tudósít a vádról, a vádiratról, tárgyalásról vagy éppen a nem jogerős ítéletről, úgy nincs helye helyreigazításnak.

Megszólalt Czeglédy Csaba az ügyben

„Ha ez az ügy egy valódi büntetőügyről szólna, akkor a kormánypárti sajtónak nem kellene éjjel-nappal hazudoznia rólam”

– kommentálta a Fővárosi Törvényszék döntését sajtóperes ügyvédjének, Litresits Andrásnak Czeglédy. A politikus leszögezte: ami sérelemdíjat a róla valótlanságokat állító kormánypárti sajtótól fog kapni, azt a ki nem fizetett diákmunkások bérére fogja fordítani.

„Nekem minden diák ügye fontos, aki nem kapta meg a fizetését”

– mondta Litresits András ügyvédnek Czeglédy.

Ha bebizonyosodik, hogy az ügy valóban egy koncepciós eljárás, mindenki, aki ebben részt vett, hamar helyet cserélhet Czeglédy Csabával, ha az ügyvéd kiszabadul.

 

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!