Halovány izmozással próbálták „megállítani Moszkvát”

Az „Állítsuk meg Moszkvát” elnevezésű, az Orosz Nagykövetség elé s onnan eltiltott tegnap esti tüntetés kezdetekor több volt a kirendelt rendőr s a túlzott mértékű – Hősök teréig tartó – lezárás látványa, mint az érdeklődőké.

S bár a jelentős csúszással megkezdett demonstráció ideje alatt a több száz fős közönség tán ezer főre is felduzzadt, az tény – az elmúlt hetek utcai tiltakozásaihoz mérten elég langyosra sikeredett az egész.

moszkva7

A szervezők szavai szerint azért gyűltek össze, hogy egy nagyon fontos ügyet képviseljenek: Magyarország Európához tartozik s nem lesznek diktátorok – értsd: Putyin-Orbán – játszótere. Hangsúlyozták, hogy nem az orosz nép, hanem a jelen orosz elnyomó rendszer ellen szervezték meg a tüntetést.

Mindezen szándékot mindenesetre feltehetően beárnyékolta az az interneten elmérgesedett vita, ami Puzsér Róbert közéleti önceleb meghívása körül kialakult már az eredetileg meghirdetett s a tegnapi estére halasztott demonstráció előtt.

Sokan megkérdőjelezték Puzsér hitelességét, aki a szabad véleménynyilvánítás öntudatába burkoltan kérdéses véleményeket fogalmazott különböző fórumokon meg a női szerepről s ez erős visszatetszést keltett sokakban. Mindezt tovább izzította, hogy az egyik meghívott, Gulyás Márton lemondta beszédét, aki bár jelen volt a közönség soraiban, de mindössze érdeklődőként.

moszkva3

Lapunk kérdésére, miszerint Puzsér Róbert fellépése miatt döntött-e így, a válasza nemleges volt s a döntését azzal indokolta, hogy a megszólalók férfi s női arányát szerette volna kiegyenlítettnek látni, s nem értett egyet azzal, hogy csak két női beszéd szerepel a meghívók listáján.

Talán ez a személyeskedésektől sem mentes interneten kialakult vita is hozzájárult, hogy a demonstráció meghirdetett időpontjára mindössze néhány száz érdeklődő gyűlt össze s a média érdeklődését leginkább a ligetvédők csoportja és a Szabó Gábor „Tuareg”-féle maroknyi, ám szokásosan hangos csoport váltotta ki, egyéb hatásos esemény híján.

A felszólalók – Lányi András író, Antal Nikoletta Henrietta, a Városliget átalakítása ellen tiltakozó egyik csoport aktivistája, Puzsér Róbert, Szentesi Éva, író és Zhenya Belyakov, orosz LMBTQ aktivista – közül a két nő lendületes és markáns felszólalása váltotta ki a leginkább a tüntetők szenvedélyességét, az esemény egésze némiképpen erőltetettségtől csikorgott. Mindenestre eltúlzott s értelmetlen volt az indokolatlan mértékű rendőrségi készültség.

A beszédek után, mondhatni „hagyományosan” a Fidesz Lendvay utcai székházánál folytatódott a megmozdulás, de mindez az előző hetek spontán és forró hangulatú lendülete nélkül. A tegnapi rendezvény tanulságaként nyugodt lehet Moszkva – egyelőre a Dunán még nem indult el az Auróra cirkáló.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!