Itt a recept: Így juthat magáncég állami milliókhoz!

A Design Terminál Erzsébet téri - egykori - épülete (kép: psmagazin.hu)

2017.04.06. 8:20

Úgy tűnik, hiába került magántulajdonba a korábban állami háttérszervezetként működő Design Terminál, továbbra is több száz millió forintos támogatást kap az államtól – derült ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) által közzétett adatokból. – adta hírül a Magyar Nemzet.

Ezek szerint a Design Terminál Közhasznú Nonprofit Kft. kultúrpolitikai és ifjúságpolitikai feladatok megvalósítására, tehetséggondozásra és kreatívipari termékek megismertetésére 2017-ben 600 millió forint közpénzhez jut.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter egy évvel ezelőtt bejelentett nagy nemzeti rezsicsökkentés bürokráciacsökkentés apropóján a kormány elengedte a Design Terminál kezét is, költségcsökkentési indokkal.

Egy sor intézmény átalakult, vagy beolvadt valamely minisztériumba, az Erzsébet téri Design Terminál magántulajdonú vállalkozásként ment tovább, igaz az állammal kötött közszolgáltatási szerződés keretein belül működnek.

A cég számára juttatott idei 600 milliós támogatás szinte fillérre megegyezik a korábbi éves támogatásokkal, tehát a bürokráciacsökkentés hatékonysága kérdéses, ráadásul ezt a pénzt mint „magángazdasági” szereplő kanyarítják le az államkasszából.

Tavaly szeptember óta a cég tulajdonosai Csák János, Magyarország volt londoni nagykövete, valamint Böszörményi-Nagy Gergely, Navracsics Tibor korábbi közigazgatási és igazságügyi miniszter főosztályvezető-helyettese volt, utóbbi az ügyvezetője a (nonprofit) cégnek.

A Design Terminál a belvárosban az Erzsébet téri egykori buszvégállomás épületében működött, de a nagy költségtakarékosság jegyében tavaly a Kálvin térre költöztek, helyére pedig valaki nagyon fontos költözhetett be.

Az ingatlan állami tulajdonban maradt, jelenleg egy fenszi étterem üzemel benne – ami a sajtóhírek szerint több szálon is kötődik Orbán Viktor miniszterelnök vejéhez, Tiborcz Istvánhoz. Az étterem megnyitóján olyan jeles személyiségek jelentek meg mint Palácsik Vajna Tímea és férje Andy Vajna, Orbán Ráhel, satöbbi, sőt rendszeresen be is ugranak ebédelni. A cég egyébként 15 évre elnyerte az üzemeltetés jogát Budapest legbelvárosibb pontján.

Micsoda sikertörténet!

A Magyar Nemzet alapján.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!