Megdobja az állam némi pénzzel az Igazi Csíki Sör tulajdonosait

Részben holland tulajdonú, Igazi Csíki úgynevezett "kézműves sör". Fotó: facebook.com/csikisormanufaktura

A kormány Heineken elleni háborúja már szimbolikus, így csak idő kérdése volt, hogy a szavakból mikor lesznek tettek. Úgy néz ki elérkezett az idő Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes (Fidesz-KDNP) az MTI tudósítása szerint csütörtökön azt nyilatkozta, hogy

 

a kormány kész állami támogatást nyújtani az Igazi Csíki Sör gyártásához és helyzetbe hozná a kézműves söröket is.

A holland tulajdonú Heineken és a részben szintén holland tulajdonú Igazi Csíki Sör közt hónapokkal ezelőtt megindult védjegyvita sokak szerint egy brand-építés része, utóbbi mögé ráadásul az Erdély-életérzés miatt a Fidesz és a Jobbik is teljes mellszélességgel beállt.

Részletek ugyan nem derültek ki arról, hogy milyen címen és jogon, mennyit és mikor adna az Igazi Csíki Sör mögött álló, profitorientált magánvállalkozásnak a magyar kormány, illetve hogy általában véve pontosan miért, milyen módon és mennyivel tervezik támogatni a kézműves söröket gyártó, profitorientált magánvállalkozásokat.

A Heineken és a székely kézműves sörnek bélyegzett, valójában azonban egy romániai magyar vállalkozó élelmes, nevezzük úgy, nemzetpolitikai marketinggel hódító ipari sörmárkája közötti balhét az Index foglalta össze részletesen. A történet rövid lényege, hogy a Heineken szerint az Igazi Csíki Sör az ő egyik márkájukat bitorolja, és ebben a bíróság is nekik adott igazat. Ám a magyar kormány ezt nem hajlandó elfogadni, és valamilyen, eddig nem kifejezetten világos okból nekirontott a Heinekennek.

Az Index alapján.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!