Lázár a fővárost okolja, s szerinte felfüggeszthetik a 4-es metró kifizetéseit

Legalábbis, amíg az egyre kuszábbnak tűnő OLAF-vizsgálatok be nem fejeződnek.

Legnagyobb sajnálatunkra a szokásos pénteki Orbán-beszéd feltehetően a miniszterelnök évértékelője miatt elmaradt, de így sem maradt kormányzati szenzáció nélkül a közrádió.

Lázár a Kossuth rádiónak adott mai interjújában elmondta: a 430-450 milliárd forintos beruházásból eddig 380 milliárd forintot fizettek ki, az idén pedig újabb 20 milliárd forintot kellene folyósítani a központi büdzséből Budapestnek.

„A fővárosi önkormányzat és a főváros azért kerül nehéz helyzetbe Demszky Gáborék tevékenysége miatt, mert egyrészről a támogatást vissza kell fizetni, tehát az EU visszakéri a pénzt, és a magyar költségvetés is kerülhet olyan helyzetbe, hogy visszakéri a pénzt.

Ezenkívül pedig nyilvánvaló, hogy meg kellene próbálni a kivitelezőktől, a külföldi multinacionális cégektől visszakérni az összegeket. Ez a főváros dolga lesz. A kormány az adófizetők pénzét vagy az Európai Unió az adófizetők pénzét a fővárostól tudja visszakérni” – nyilatkozta a miniszter.

Mint ismert, a januárjában napvilágot látott OLAF jelentés mintegy 167 milliárd forintos károkozást tárt fel a 4-es metró beruházása során jelentésében, az Európai Bizottság ezért 76,6 milliárd forintos büntetés megfizetésére kötelezheti Magyarországot.

A 452,5 milliárdos összberuházásból 181 milliárd volt uniós támogatás.

Az ügyben a Nemzeti Nyomozó Iroda nyomoz Lázár János feljelentése alapján.

(kép: 24.hu)

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!