Elképesztő, hogy mit vásárolnak az Orbán-palotába újabb 360 millióért

Fotó: MTI

A majdnem négymilliárdos iroda után még nem áll meg a költekezés, ugyanis ha esetleg a Miniszterelnök úrnak pisilnie kellene, mégiscsak végigmegy majd egy folyosón. Ott pedig süppedő szőnyeg legyen, a falak pedig ne álljanak üresen, csupaszon!

Éppen ezért kitalálták, hogy elférne még ott 5 festmény. Nem kortárs festőművészeket támogatva 1-2 millióért, hanem igazi értékes alkotások 360-ért. Mégis, ha már műtárgyak, adjuk meg a módját! Van ennek a történetnek azonban némi pikantériája is…

A csütörtökön megjelent közbeszerzési értesítés szerint a várba költöző Miniszterelnökség öt festményt vásárol, melyek „új székhelyének ornamentumaként szolgálnának”, és „egyediségükkel méltóképp reprezentálják a XVIII. és XIX. század magyar művészetét”.
Az öt kép a következő:

Ligeti Antal: Rózsahegy (Bodrogközi táj), 1870 (76 x 100 cm).
Ligeti Antal: A Balaton Szigligetnél, 1887 (56 x 74,5 cm).
Spányi Béla: Naplemente a pusztán, 1891 (160 x 220 cm).
Bogdány Jakab: Virágcsendélet, 1700 körül (96,2 x 95,3 cm)
Bogdány Jakab: Sárgaszárnyú ara, 18. század eleje (74,3 cm x 122,6 cm)

A festményeket azok közös tulajdonosától, Kalmár Tímeától vásárolja a Miniszterelnökség. Kalmár a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány (Kogart) alapítójának a felesége. A Google mindegyik képre rákeresve őriz a Kogart honlapjára mutató találatot (innen származnak a képméretek is), a vélhetően Kovács Gábor saját gyűjteménye részét képező képek oldalai azonban az elmúlt hetekben eltűntek az alapítvány honlapjáról.

A Miniszterelnökség tájékoztatása szerint a képeket három független szakértővel becsültették fel, így alakult ki nettó 282 milliós ár. A szakértők nevét a Miniszterelnökség nem adja ki.

Jó kérdés, hogy vajon miért nem, hiszen épp ebben nincs túl sok titkolnivaló…

Túlárazott képek

Martos Gábor műkereskedelmi szakértőt az Index kérdezte meg. Szerinte az öt kép 282 millió forintos ára az árverési piachoz képest túlzás. Úgy véli, hogy amióta létezik magyar műkereskedelmi piac, ilyen áron ezektől a festőktől nem keltek el képek. Idehaza nyilvános árverésen közel 230 kép kelt el 30 millió forint felett, ezek között egyetlen Ligeti, Spányi, Bogdány sem volt, mondja Martos, aki szerint a Miniszterelnökség által fizetett ár iszonyúan torzítja a piacot:

„más pályán fociznak, mint a műkereskedelmi piac.”

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!