Bezárják a fóti gyermekvárost, de nem azért, mert Andy Vajna kinézte magának

Mióta menekültgyerekek is lakják, hirtelen sürgős lett az idén hatvanéves fóti gyerekváros felszámolása.

Fóti pletykák szerint Vajna-közelivé válhat az impozáns ingatlan, ezért is szánnak rá bő félmilliárdnyi közpénzt a felújításra. Az ingatlan impozáns lehetőség mind a reprezentálásra, mind a filmszakmai érdekeltségek telepítésére.

Az összeszokott gyerekközösséget az ország négy tájába spriccelik szét.

mti

Mindennek magyarázataként felmelegítenek egy már 2000-ben is elindított, de megbukott szociális gyermekellátó programot, a gyermekotthonok beindítását.

A kormány szándékai szerint 2019-re tömegszerű intézményekben nem lesz gyermekvédelmi gondoskodás, ennek részeként átalakul a fóti gyermekváros is – tudhattuk meg Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkártól.

Megszűnnek a nagy, zsúfolt, korszerűtlen gyermekotthonok, azokat kiváltják kisebb lakásotthonokra. Ez a kiváltási folyamat most eléri Fótot is – nyilatkozta az államtitkár.

Az államtitkár elmondta: a kormány úgy döntött, hogy a befogadó szemlélet érvényesítése érdekében a gyermekváros 2018 közepén befejezi a gyermekvédelmi szolgáltatást. Hangsúlyozta, hogy a gyermekekről és az ott lévő 150 dolgozóról gondoskodni fognak.

A fóti gyermekváros jelenleg a kísérő nélküli kiskorúak, a migráns gyerekek ellátóhelyeként is működik.

Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár pedig arról beszélt, hogy a gyermekvárosnak eddig helyet adó Károlyi-kastély épületéhez illő funkciókat – félmilliárdos felújítás után – az emberekkel közösen szeretnék megtalálni.

Azt nem tette hozzá, hogy miért is újítják fel még a megfelelő funkció megtalálása előtt a hatalmas ingatlant hatalmas összegből – van rá egy fogadásunk, hogy már van gazdája az állami épületnek.

A privatizálás után visszatérünk rá.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!