Betelt a pohár! Navracsics kilép a Fideszből?

Fotó: Vajda József/ Vajda József

Hosszú és magasraívelő karriert futott be Navracsics Tibor a Fideszben, 2006–2014 között országgyűlési képviselő, 2006-tól 2010-ig pedig frakcióvezetője is volt a pártnak. 2010 és 2014 között miniszterelnök-helyettes, valamint közigazgatási és igazságügyi miniszteri posztot töltöttbe, 2014-ben külgazdasági és külügyminiszter lett. 2014-től az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosaként képviselte az EU-ban az országot. Ez a karrier most végleg megtörni látszik.

Navracsics Tibor az utóbi időben hol árnyaltabban, hol nyíltabban fogalmazott meg kritikákat a kormányzattal szemben, például amikor páros lábbal szállt bele Orbánba a CEU ügye kapcsán. Most viszont egy olyan üzenetet fogalmazott meg, amely hatással lehet sok más, konzervatív gondolkodóra is.

Fiala János Keljfeljancsi című műsorában mondta el a volt EU biztos, hogy nagyon szomorú és tanácstalan a Fidesz Európai Néppártból való kilépése miatt. Mint mondta, nem érti, miért Novák Katalin jelentette be a szakítást és miért Twitter-üzenetben, miközben a protokoll mást írna elő. “Még mindig erősen kapaszkodom abba a ténybe, hogy Hölvényi György személyében a KDNP benn maradt az Európai Néppártban” – jelentette ki Navracsics, majd riporteri kérdésre válaszolva elmondta

akár át is lépne a KDNP-be!

Szinte mindent át kell fogalmaznom magamban, egy új identitás nem alakul ki egyik napról a másikra. Hogyan értelmezzem a Fidesz helyét az európai politikában? Ki vagyok én a Fideszben? Döntési helyzetben vagyok-e? – indokolta válaszát.

Bár Navracsics próbál abba a ténybe kapaszkodni, hogy a KDNP maradt az Európai Néppárt része, azért árnyalja a képet az a tény, hogy ennek a KDNP-nek a luxusvadászatairól híres Semjén Zsolt az elnöke, és gyakorlatilag egy önállóan életképtelen párt, amiben semmi sem történhet Orbán Viktor jóváhagyása nélkül.

Az EPP tagságot illetőleg is ez lehet a helyzet, Orbán még meghagyott egy minimális információ forrást, és szó sincs itt semmiféle értékrendről és identitásról. Ha Navracics ezt nem látja, akkor több mint naív, ha pedig látja, de mégis belemegy a játékba, akkor pedig nem papoljon identitásról.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!