Tovább romlott a helyzet, és ez mindenkit érinthet az országban!

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő osztályvezetője a Magyar Kórházszövetség konferenciáján tette közzé azokat a számokat, melyek az egészségügy brutális helyzetére mutatnak rá.

Pálosi Mihály szerint az államilag finanszírozott egészségügyben

jelenleg már 47071-en várnak valamilyen műtéti beavatkozásra,

ami már önmagában is döbbenetes szám, annak tudatában pedig, hogy tavaly még „csak” 40 ezren várakoztak hasonló műtétekre Magyarországon, kijelenthető, hogy az egészségügyi rendszer az összeomlás erőteljes jeleit mutatja!

A legtöbben térdprotézis-műtétre várnak, összesen 15,1 ezren – írja az Economix, a második helyen pedig a szürkehályog-műtét áll, erre 13,7 ezer beteg várakozik, 8,7 ezren pedig csípőprotézisre.

A lap kiemeli, hogy térdprotézisnél 1,5 éves várakozási idő van, a szürkehályog-műtéteknél pedig néhány hónap, jellemzően 50 napig kell türelmesnek lenniük a betegeknek, persze vannak területi különbségek, így előfordulhat 150 napos várakozási idő is.

A NEAK osztályvezetője arra is kitért, hogy a magyar egészségügyben rendkívül magas a humánerőforrás-hiány, illetve az orvosok motiváltsága is igen alacsony, de tovább rontja a helyzetet a magánszektor elszívó hatása is.

Példaként említette Pálosi azt a statisztikát, amit 2023-ban végeztek. Ebből kiolvasható, hogy nagy ízületi protézis műtétet 972 orvos végzett az országban, melyből a műtétek 80 százalékát 250 orvos jegyezte, illetve azt is látni, hogy vannak olyan orvosok, akik évente csupán 1-6 műtétet végzett a NEAK finanszírozott ellátásban.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!