Fokozódik a helyzet – Újabb tüntetéshullám veheti kezdetét!

Forrás: MTI

A Népszava értesülései szerint, az eddigi hírekkel ellentétben mégsem biztos, hogy lesz beleszólásuk az iskolaigazgatóknak abba, hogy a tanárok milyen arányban részesülhetnek az állam által beígért 32,2 százalékos fizetésemelésből.

A lapnak egy fővárosi iskola igazgatója azt mondta, a tankerületi központ nemrég egyeztetésre hívta az intézményvezetőket, ám a megbeszélés végül elmaradt. Nem sokkal később azt a tájékoztatást kapták, hogy a tanárok új munkaszerződéseit központilag dolgozzák ki, az igazgatóknak pedig mindössze annyi lesz a feladatuk, hogy a tankerületi központban átvegyék a kész dokumentumokat és továbbítsák azokat a pedagógusoknak. 

A Klebelsberg Központnál érdeklődött a portál arról, hogyha volt olyan elképzelés, hogy az iskolaigazgatókat bevonva állapítják meg az egyes pedagógusokra vonatkozó új béreket, az végül miért nem valósult meg? Illetve azt is megkérdezték a tankerületi központtól, hogy mi alapján számolják ki, hogy az egyes pedagógusok milyen arányú béremelést fognak kapni. Válaszukban csak annyit írtak, hogy tudomásuk szerint az új életpályamodell-törvényhez kapcsolódó részletszabályok kidolgozása egyelőre folyamatban van.

A Klebelsberg Központ által említett részletszabályokra azért van szükség, mert a 32,2 százalékos emelés nem az egyes pedagógusok bérére, hanem a fenntartók számára rendelkezésre álló bértömegre vonatkozik.

Vagyis szinte biztosra vehető, hogy nem minden pedagógusnak emelkedik majd ilyen arányban a fizetése.

A béremelés Belügyminisztérium által kidolgozott koncepciójában csak alsó határok szerepelnek, amelyeknél a különböző fokozatú pedagógusok nem kaphatnak kevesebbet. Például egy Pedagógus I. besorolású tanár esetében az alsó határ bruttó 538 ezer forint, ami nettóban 357,7 ezer forintot jelent.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!