Betelt a pohár Brüsszelben: Orbán miatt felfüggeszthetik Magyarország szavazati jogát!

Megelégelték az Európai Unióban Orbán Viktor rendszeres vétóját, ezért egy finn kereszténydemokrata képviselő kezdeményezte, hogy fosszák meg fegyverétől a magyar kormányfőt.

Petri Sarvamaa európai parlamenti képviselő aláírásgyűjtésbe kezdett, mellyel el szeretné érni, hogy

az uniós kormányok vonják meg a szavazati jogot Magyarországtól az Európai Tanácsban!

„Az EU döntéshozatali gépezete egyszerűen elakadt Orbán Viktor miatt. Az egyetlen módja annak, hogy működőképessé tegyük, ha megfosztjuk Orbánt a Tanácsban a szavazati jogától. Ugyanakkor megmutatjuk, hogy az EU-ban nem lehet zsarolni – közölte a finn politikus szavait a Népszava.

A lap kiemeli: Sarvamaa javasolja, hogy a törvényhozó testület határozatban szólítsa fel az Európai Bizottságot vagy a tagállamokból álló EU Tanácsot annak megállapítására, hogy Magyarországon súlyosan és tartósan sérülnek az uniós értékek. Ez az értékelés azt eredményezheti, hogy az Orbán-kormánnyal szemben évekkel ezelőtt elindított és egyelőre egy helyben topogó hetes cikkelyes eljárás keretében a kormányok felfüggesztik Magyarország tagsággal járó egyes jogait, például a szavazati jogát az uniós intézményekben.
Az EP-képviselő leszögezi: szükség van az eljárás következő szakaszainak aktiválására az Európai Unió értékeinek védelme érdekében. Az EU ezzel azt az egyértelmű üzenetet küldené Magyarországnak, hogy a cselekedetei elfogadhatatlanok és hogy nem tűri a visszalépést a jogállamiság terén.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!