Döbbenetes fordulat – Ezt még a putyini Oroszországban is megirigyelnék!

A főváros vezetése szerint, az állam jogellenesen követeli a Budapestre kiszabott, néhány év alatt a tizenkétszeresére emelt szolidaritási hozzájárulást, aminek következtében már nem az állam támogatná a fővárost, hanem a főváros az államot!

A kormány lépése pedig egyértelműnek tűnik: ki szeretnék véreztetni, anyagilag el akarják lehetetleníteni Budapestet, hogy az egyre romló közszolgáltatások miatt elforduljanak a választópolgárok az ellenzéktől, és újra a saját emberük irányítsa a fővárost!

Karácsonyék az ügyet bíróságra vitték, melynek az elsőfokú ítélete már meg is született:

a Fővárosi Törvényszék visszautasította a fővárosi önkormányzat keresetét!

A főpolgármester a közösségi oldalán a döntés kapcsán kiemelte, hogy fellebbezni fognak a szolidaritási hozzájárulás ügyében hozott elsőfokú bírósági döntés ellen, ugyanis a tizenkétszeresére emelt hozzájárulás már a fővárosi közszolgáltatásokat is veszélybe sodorja.

A törvényszék a keresetet “annak tartalmi vizsgálata nélkül visszautasította, arra való hivatkozással, hogy nincs hatásköre vizsgálni az Államkincstár eljárásának törvényességét”. A főpolgármester szerint ez “dermesztő jogértelmezés […], hiszen a közigazgatási cselekvések jogszerűségének vizsgálata még az Alaptörvény szerint is a bíróságok hatáskörébe tartozik.

Karácsony megjegyzi azt is, hogy csak remélni tudja, hogy a bírósági döntés nem politikai nyomásra született,

ugyanis “ha úgy lehetne egy állami szervnek pénzt beszedni és bankszámlát inkasszálni, hogy nincs efölött bírósági kontroll, az még Putyin Oroszországánál is mélyebbre taszítaná a közállapotokat”.

Egy normális bírósági eljárás egyértelműen meg tudná állapítani, hogy a szolidaritási hozzájárulás mértéke jogsértő, azonban a mostani ítélettel a bíróság “annak a felelősségét hárította el, hogy ebben állást kelljen foglalnia” – véli Karácsony Gergely.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!