Orbán kezdhet aggódni – Gigatüntetés lesz kedden az Országház előtt!

Kép: Archívum

Több ezres gigatüntetést szerveznek keddre a Kossuth térre a státusztörvény megszavazása ellen, illetve egy oktatási népszavazás mellett.

A kormány kedden készül elfogadni a sokak által kritizált bosszútörvényként is emlegetett tervezetet, ami jelentős változásokat hoz majd a pedagógusok munkakörülményeibe és lehetőségeibe.

A tervezet ellen több nagyobb tüntetést is szerveztek már, illetve egyre több tanár helyezi letétbe a felmondását, mely komoly érvágás lenne az így is pedagógushiánnyal küzdő oktatási rendszernek.

A meghirdetett menetrend szerint reggel 7.30-tól lesz gyülekező a Kossuth téren, ahol élőben követik majd a törvény szavazását a parlamentben. Az aHang és az Egységes Diákfront szervezésében tartott demonstráció egészen 21 óráig fog tartani – írja a 444.hu.

A státusztörvényt a legtöbben a kormány bosszújaként értelmezi, amit a tavalyi tanári polgári engedetlenségi és sztrájkhullám válaszaként adtak. Az eredeti tervezethez képes valamennyire finomodott, ugyanis kikerült belőle, hogy átvizsgálhatják a tanárok elektronikai eszközeit, és az év közben felmondó tanároknak sem kellene év végéig tanítaniuk.

Amit viszont megtartottak: a tankerületi központ átvezényelheti a pedagógusokat tetszés szerinti iskolába vagy óvodába, akár 9 hónapos időre is, sztrájk esetén másik iskolába vezényelhetnek, megszüntethetnek vagy átcsoportosíthatnak érintett osztályokat vagy csoportokat, és a tanárok heti maximum kötött munkaideje 32 óráról 40-48 órára nőne.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!