Végre itt van Orbánék őszödi beszéde – de ki a francot érdekel?

Saját embere dobta Orbánra az atomot – de senki sem vette észre. Vélemény.

„Elnézést kérek mindenkitől, akit esetleg megbántottam” – jelentette ki az őszödi beszéd kapcsán Gyurcsány Ferenc miniszterelnök 2006 szeptember 17-én. A kiszivárgott felvételen Gyurcsány többek között olyanokat mondott, hogy „elkúrtuk”, illetve hogy „Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet. Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz.” Nem sokkal korábban Szilvásy György, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter egy rögtönzött sajtótájékoztatón úgy fogalmazott:

Gyurcsány Ferenc csupán néhány „szellemesnek szánt megjegyzést tett”,

amit természetesen ő maga is sajnál és a kormány nevében elnézést is kér, de arra is felhívta a figyelmet, hogy „azért ezt a saját helyén kell kezelni.” Épp csak az nem hangzott el, hogy nincs itt semmi látnivaló, mindenki nyugodjon le. És valóban: azok,

akik már épp indultak volna széthugyozni a Kossuth teret, beletörődő sóhajjal lementek a sarki boltba Túró Rudit venni.

Hihetően hangzik mindez? Hát persze, hogy nem. Hisz tudjuk, mi történt: Budapest utcáit megszállták a köveket dobáló, autókat felgyújtó, tévészékházat feldúló jogos felháborodottak. A kérdés már csak az, hogy most ők hol vannak?

A fenti példa ugyanis nem légből kapott. A napokban lehettünk a tanúi, csak épp Szilvásy nevét kell kicserélni Gulyás Gergelyére. Ő reagált ugyanis így a Kormányinfón, arra a hírre, hogy kiszivárgott egy belső levezés, amelyben

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár és a Klebelsberg Központ munkatársai azon tanakodtak, mit is hazudjanak a Telex egyik kérdésére – vagyis a közvéleménynek.

Maruzsa még a klasszikus, szó szerinti „lebuktató” mondatát is leírta, hogyaszongya: „Nagy nehézségben lennétek, ha mindig csak a színtiszta igazat kellene mondani”. Ami nagyjából ugyanolyan szintű beismerése az üzemszerű félrevezetésnek, mint a „Hazudtunk reggel, délben meg este.” Ám a fideszes államtitkár vallomása valamiért mégsem váltott ki tömeges felháborodást. Gulyás Gergely nevetgélve viccelődött azon, hogy hát milyen szellemes is az államtitkár úr, amikor ilyesmiket ír a kollégáinak. Amúgy pedig

Minden kockakő a helyén maradt és a Karmelita előtt sem égnek az autók.

Persze, lehet erre azt mondani, hogy más dolog, ha egy miniszterelnök bukik le hazugsággal és más az, ha egy államtitkár. Ráadásul az előbbiről hangfelvétel is volt, amit éjjel-nappal lehetett harsogtatni, az elektronikus levél meg örüljön, ha elolvassák. No de akkor mi van a Fidesz 17 éve sulykolt mantrájával a politikai hazugságok elfogadhatatlanságáról?

Ha tudnak hírt csinálni a hazudozás tényéből, akkor jogos a közfelháborodás, ha meg sikerül elkenni, akkor az egész csak „egy szellemesnek szánt megjegyzés”?

De nem is ez a lényeg. Mert Maruzsa Zoltán esetében nem maga a konkrét hazugság a felháborító, hanem az az egymás közti cinkos rutinosság, amivel a belső levelezés minden szereplője teljesen kézenfekvőnek veszi, hogy hazudni kell. Ez teszi ezt a beszélgetést az Orbán-kormány őszödi beszédévé. Mert azt ugye senki sem gondolja, hogy mindez csak és kizárólag Maruzsa Zoltán környezetében alakult így ki.

Ez a kiszivárgott laza csevegés arról árulkodik, hogy az Orbán-kormányon belül a hazudozás hétköznapi gyakorlat.

Persze, ezt eddig is tudtuk – de egészen más valamit csak sejteni, mint az érintettektől kvázi vallomásként leírva látni. Igen, Viktor, ti nem csak ebben a konkrét esetben hazudtatok a honvédelmi tantárgy oktatásával kapcsolatban!

Viktor, ti ugyanígy átveritek az országot, amikor a szankciókra fogjátok azt a brutális drágaságot, amilyen egész Európában csak nálunk van!

Hazudtok a méregdrágán vásárolt orosz gázról, hazudtatok a rezsicsökkentésről, átvágtátok az embereket a KATA átalakításával, megvezetitek szerencsétlen nyugdíjasokat, amikor szándékosan alultervezitek az inflációt, hogy év elején kisebb nyugdíjemelést kelljen nekik adni, majd csaknem évig használjátok ingyen a pénzüket! Hazudtok a tanároknak, hogy a fizetésemelésük csak az EU-s pénzek kifizetésén múlik, de közben nagyjából ugyanannyi pénzért megvettétek a veszteséges Vodafone-t!

Nyíttok, hogy semmire sem jut lóvé, miközben az állami milliárdokból felújított kastélyokat most akarjátok szétszórni a haverjaitoknak INGYEN!

Szénné adóztatjátok az emberek bankbetétjeit, de a Mathias Corvinus Collegium Alapítványnak 500 ezer millió forintos vagyont adtatok MOL és a Richter részvényekben, ingatlanokban és kápéban – csak hogy aztán ezen az alapítványon keresztül szállodákat vehessetek magatoknak, na meg legújabban a LIBRI-t!

Igen, Viktor, ti hazudtok reggel, délben, meg este, de legfőképp éjjel, amikor a sok ocsmány, népnyúzó törvénymódosítást benyújtjátok!

Tizenhárom éve mondogatják egyre többen, hogy ezt nem lehet a végtelenségig csinálni. Hogy lesz majd valami, amin elcsúsztok, amin lebukik az egész népnyúzó Fidesz. Most egy kiszivárgott belső levelezésben egy államtitkárocska elkotyogta, hogy a kormányban mindenki hazudik, vagyis kikerült a Fidesz őszödi beszéde. Az elmúlt 13 évben azonban sikerült odáig süllyednünk, hogy ezt már észre sem vesszük. Senkit sem érdekel. Ülünk a fotelben és várunk egy arctalan megváltót. Kommentelünk, petíciókat írunk alá, reménykedünk, de senki sem jön értünk, mert egy ilyen népért nem is érdemes.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!