Döntés – Elmarasztalta Magyarországot a strasbourgi bíróság!

Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Csütörtökön zárult le az Emberi Jogok Európai Bíróságán (EJEB) a romák oktatási szegregációjával kapcsolatos ügy, melyben a magyar kormány számára kedvezőtlen ítélet született.

Eszerint a kormánynak kártérítést kell fizetnie, illetve az EJEB felszólította az államot, hogy olyan szakpolitikát dolgozzanak ki, mely meggátolja a jövőbeli hasonló eseteket.

Az ügy roma származású felperese 2013 és 2014 között egy olyan általános iskolába járt, amelyet kizárólag roma diákok látogattak. A panaszos állítása szerint az iskolában oktatott tananyag szinten aluli volt, 2013-as oktatási adatok szerint az ott tanulók kevesebb mint 10 százaléka tanult tovább.

A panaszos anyja kérelmet nyújtott be az oktatási hivatalhoz annak érdekében, hogy a fiát helyezzék át egy másik iskolába, amely jobban megfelelne a halláskárosodás miatt kialakult enyhe tanulási nehézségeinek. Ezt a kérelmet elutasították, mivel az illetékes hatóságok szerint a fiú nem lakott az érintett tankörzetben. A felperes szerint az iskola tömegközlekedéssel csupán öt percre volt a lakóhelyétől – közölte az MTI.

2015-ben a kérelmező előbb az Alkotmánybírósághoz fordult, de az elutasította keresetét, majd az ügy átkerült az Emberi Jogok Európai Bíróságához, mely most megállapította, hogy

a panaszost “szegregált körülmények között oktatták”, ami ellen az államnak kötelessége lett volna tenni valamit.

A bíróság mostani döntése értelmében a magyar államnak 7000 eurót kell fizetnie a felperesnek erkölcsi kártérítés címén, illetve ezen felül a perköltséget is állniuk kell ami további 4537 euró.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!