Meghátrálásra kényszerítették Orbánékat: győzött a józan ész

Belgium Eu Summit Health Virus
Fotó: JOHN THYS / POOL / AFP

Bár folyamatosan ismétli minden rendelkezésre álló csatornán a kormány, hogy elegenbdő gáz és áram áll az ország rendelkezésére a tél folyamán, mégis elkezdték felmérni, hogy lehetne-e az iskolákat fával fűteni. Ehhez gyorsan meg is hozták a rendeletet, hogy annyi fát lehessen csak kiirtani, amennyit nem szégyellnek.

Természetesen minden területen óriási felháborodást keltett a kormányrendelet, amely részben felülírta az erdő- és természetvédelmi törvényt, az orosz–ukrán háború miatt megállapított veszélyhelyzetre hivatkozva. A tűzifa kivitelének tilalma, illetve a fakitermelés bővítése mellett könnyített szabályokat hoztak létre a kitermelésre és a tarvágásra,

még az állam természetvédelmi vagy Natura 2000-es területein is!

Gyakorlatilag nem volt olyan szakmai szervezet, amely ne emelte volna fel a szavát a rendelet ellen, ne fejtette volna ki, hogy miért is rettenetes káros az új szabályozás, és miért is nem oldja meg a fűtési gondokat az idén, frissen kivágott erdők felhasználása. Úgy tűnik, volt értelme az ellenállásnak, ugyanis ma érkezett egy újabb kormányrendelet, amely gyökeresen felülírja az előzőt:

nem végezhető tarvágás a természetvédelmi területeken!

Szószerint rögzítik a tarvágás tilalmát a „természetvédelmi vagy Natura 2000 elsődleges rendeltetésű, őshonos fafajokból álló természetes erdőnek, természetszerű erdőnek vagy származékerdőnek minősülő természetességi állapotú, az erdőfelújítási kötelezettségre vonatkozó célállományt alapul véve természetes mageredetű erdőfelújításra alkalmas erdőben”. Úgy tűnik,

győzött a józan ész a Fidesz fogalmatlan mamelukjai felett!

Az új kormányrendelet egyébként még azt is bevallja, hogy a vonatkozó kitermelési tervben foglaltak végrehajtásával a tűzifa-keresleti igény nem elégíthető ki, és a megnövekedett tűzifa-keresleti igényt elsősorban akác főfajú átmeneti erdővel vagy kultúrerdővel kell teljesíteni.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!