Még koránt sincs vége az inflációs hegymenetnek – Brutális lehet az év vége!

Forrás: YouTube.com / Magyar Nemzeti Bank

Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke volt a vendége az InfoRádió Aréna című műsorának, ahol többek között arról beszélt, hogy a most tapasztalható infláció hónapokon belül még rosszabb lehet.

“Itt Európában még korai arról beszélni, hogy az inflációs hegymenetnek a végén járnánk,”

– fogalmazott az MNB alelnöke, majd hozzátette, hogy szerinte ez a folyamat legalább őszig, de inkább az év végéig ki fog tartani és az infláció mértéke csak jövőre kezdhet lassú mérséklődésbe.

Virág a 444.hu közlése szerint kiemelte azonban azt is, hogy a magyar helyzet felmérésénél két új szempontot is figyelembe kell venni, az élelmiszer- és energiaárak mellett számolni kell a súlyos aszályhelyzet okozta áremelkedéssel és a rezsicsökkentés csökkentésével is.

A jegybank úgy számol, hogy csak a rezsiárak megemelése miatt 3 százalékkal megy majd feljebb az infláció, így ha az aszályhelyzet miatti áremeléseket még nem is adjuk hozzá a mostani 15-16 százalékos várakozáshoz, akkor is

közel 20 százalékos drágulás várható.

Virág szerint egyébként ősszel elég nagy esélye van egy globális recesszió kialakulásának, és mint fogalmazott: “A világ egy súlyos viharzóna felé halad, Európa ezen belül is súlyos szupercella”.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!