Váratlan fordulat – Beismerő vallomást tett a kormány!

Az Orbán-kormány tőle szokatlan módon elismerte, hogy komoly gondokkal küszködik az általuk bevezetett pedagógus-életpályamodell, illetve annak átalakítását ígérik.

A Népszava számolt be róla elsőként, hogy a beismerő vallomást az Európai Bizottságnak a 2021-2027-es időszakra vonatkozó “Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program Plusz” megnevezésű dokumentumban tette a magyar kormány. Ebben kiemelik, hogy az uniós szinten is elmaradó pedagógus utánpótlás egyik fő oka,

a versenyképes fizetések hiánya!

A lap megjegyzi, hogy a kormány célként tűzte ki azt, hogy 2028-ra a pedagógusok bérét fel szeretnék zárkóztatni a diplomás átlagbér 80 százalékára, illetve azt, hogy inflációkövetővé tennék a tanárok fizetését – persze csak akkor, ha erre az Európai Bizottság forrást biztosít.

A dokumentumban elismerik, hogy a második Orbán-kormány által bevezetett pedagógus-életpályamodellnek rendkívül komoly hibái vannak, ezek közül a legszámottevőbb az, hogy túl sok ideig tart mire egy pedagógus elérheti azt a fizetési fokozatot a bértábla-rendszerben, amiből meg is tud élni.

A hírre a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke, Totyik Tamás reagált: szerinte a kormány irányzata jó, csak a céldátumot tartja késeinek, 2028 helyett legkésőbb 2026 végéig egy nagyobb arányú béremelést kellene végrehajtania a kormánynak.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!