Döntöttek: keményen odavágtak a rezsicsökkentésnek!

Fotó: Németh Szilárd Facebook oldala

Olyan súlyos energia és költségvetési helyzet állt elő Magyarországon, hogy ma váratlanul egy rendkívüli kormányinfó keretein belül a rezsicsökkentést is lényegesen érintő bejelentéseket tett a magyar kormány.

A bejelentések nagyobbik része megpróbálja kezelni az egész Európát, így hazánkat is egyre komolyabban érintő energiaválságot. Jelen pillanatban nem tudni azt sem, hogy Oroszország meddig hajlandó egyáltalán gázt szállítani Magyarországra. Így teljesen érthető, hogy a kormány azt tűzte ki célul, hogy november 1-ig el kellene érni a gáztárolók 80 százalékos feltöltöttségét, ami nem tűnik lehetetlen küldetésnek, amennyiben az orosz fél szállítja a szerződés szerinti mennyiséget.

Ez abból a szempontból is igen lényeges, hogy a magyar gáztározó kapacitás az ország méretéhez és gázfogyasztásához képest jóval nagyobb, mint például a lengyel, így a 80 százalékos feltöltöttség biztonságot jelenthet a télre. További intézkedések, amik a mai kormányülésen születtek:

  • Magyarország 1,5 milliárd köbméterről 2 milliárd köbméterre emeli a hazai földgázkitermelést, ami igaz, hogy drágább technológia, de a jelenlegi árszintek mellett még így is megéri.
  • A kormány felhatalmazta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, hogy további gázkészleteket szerezzen be, igaz, az eddigi portyázásokkal nem járt jól az ország.
  • Magyarország kiviteli tilalmat rendel el az energiahordozóra és a tűzifára, amely alól a bértárolás a kivétel.
  • Az év végéig jelentősen fokozza a hazai szénbányászatot.
  • A Mátrai Erőmű blokkjait minél hamarabb újra kell indítani.
  • A kormány a biztonságos áramellátás fenntartása érdekében Paks 1 üzemidejének meghosszabbítását kezdeményezi, ami elmozdulás abba az irányba, hogy Paks II. ne épüljön meg.

Azonban van egy olyan intézkedés, ami teljesen szembe megy a kormány eddigi összes kommunikációjával és hangoztatott céljával, ami eddig elképzelhetetlen volt:

odacsaptak a rezsicsökkentésnek!

Ennek az intézkedésnek azonban a fő célja nem a felhasznált energia csökkentése, hanem az a tény, amit az ellenzéki pártok már jó ideje jeleztek: a reszicsökkentés ebben a formában fenntarthatatlan! A kormány ezzel az intézkedésével gyakorlatilag azt az ellenzéki javaslatot valósítja meg, ami azt célozta, hogy az úszómedencék vizét, a fűtött kapubejárókat ne a rezsicsökkentett áron adja az állam, azt csak azoknak biztosítsák, akik arra valóban rászorultak.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!